De HR-sector zit middenin een digitale revolutie en België is in Europa toonaangevend op het gebied van digitalisering op de werkvloer. Het land is een van de 15 hotspots voor HR-specialisten.

In de HR-sector zijn veel veranderingen gaande. Of het nu gaat om automatisering van taken, rationalisering van processen of medewerkerstevredenheid; HR ondergaat een digitale revolutie. Volgens het onderzoek Digital Workplace in Europe heeft gemiddeld 38 procent van de grote Europese bedrijven al een groot deel van zijn HR-processen gedigitaliseerd. België staat aan kop met 46 procent van de bedrijven die de werkvloer al gedigitaliseerd hebben.

“Digitalisering gaat binnen de HR niet alleen over het einde van het papieren tijdperk wat betreft personeelsadministratie,” zegt Erika Florizoone, Associate bij PageGroup. “Er worden ook digitale platformen zoals online trainingen aan medewerkers aangeboden, processen worden versneld en persoonlijke gegevens als salaris en verzuim gekoppeld aan bedrijfs- en prestatiegegevens. Dit stelt managers in staat om beter geïnformeerde beslissingen te maken.”

HR-tech start-ups

Digitale bedrijven in België proberen een aandeel te veroveren in de nieuwe ontwikkelingen binnen de HR. Vorig jaar won de Belgische HR-start-up Beeple de titel starter van het jaar in België. Het bedrijf biedt een online tool voor het beheren van een flexibel personeelsbestand. Beeple is onderdeel van een snel groeiende sector van apps en online tools die bedrijven helpen bij het beheren van hun HR-processen. Recent voegde Amerikaanse trendwatcher William Tincup twee Belgische namen toe aan zijn lijst van de 100 innovatiefste HR-tech bedrijven: SD Worx, dat ondersteuning biedt bij de automatisering en optimalisering van payroll- en HR-processen, en Thalento, dat online assessments aanbiedt.

Het profiel van kandidaten verandert

De digitale revolutie beïnvloedt ook de profielen van kandidaten, zegt Erika Florizoone. “Zo is er meer behoefte aan data-analisten binnen de HR, maar ook aan echte business partners om te zorgen dat medewerkers op alle niveaus hun vaardigheden kunnen onderhouden en aanpassen binnen een omgeving die constant verandert.”

Door de combinatie van het internationale bedrijfsleven en de verregaande digitalisering is België een van de aantrekkelijkste landen voor HR-professionals. Volgens een enquête van Michael Page ziet 23 procent van alle internationale kandidaten binnen de HR die wilden verhuizen België als één van de toplocaties.

HR-innovaties: gezichtsuitdrukkingen ontcijferen

De top 10 van hotspots bestaat globaal uit Europese en Noord-Amerikaanse markteconomieën die na de wereldcrisis van 2008 weer een levendige economie, stabiele regering en commercie zien. Daarmee zijn dit aantrekkelijke bestemmingen voor een carrièrestap of voorkeurslocaties om een carrière in de HR te starten.

In Europa is Duitsland één van de meest aantrekkelijke landen. Het is dan ook geen verrassing dat de internationale Theta Award 2017 voor het beste idee voor de verbetering van HR en recruitment ter wereld door een Duitse innovatie in de wacht werd gesleept. Andreas Kopp, een Duitse student uit Nürnberg, won de internationale wedstrijd met een masterscriptie over een zogeheten 'gezichtsactiecodeersysteem' waarmee recruiters de gezichtsuitdrukkingen van kandidaten kunnen ontcijferen om zo betere selectiebeslissingen te maken.

De Theta Award werd in 2013 in Duitsland opgericht om bedrijven te helpen met nieuwe HR-technologieën. Door de sterke economie is er veel vraag naar goede kandidaten, en dus ook naar nieuwe HR-technieken en strategieën. Daarmee is Duitsland een van de meest interessante plekken voor internationale HR-professionals. Vooral multinationale bedrijven ontwikkelen hun HR-organisatie steeds verder. Daarbij concentreren ze zich op het verbeteren van de analysecapaciteit voor HR-gegevens.

Leren van internationale methodes

Het Verenigd Koninkrijk is koploper wat betreft het ontwerp van digitale strategieën, maar het migratieproces blijft achter. Dit komt mogelijk door het grote aantal dienstverleners die SaaS van nature langzamer oppakken (bedrijven met veel medewerkers die minder gewend zijn aan nieuwe, ontwrichtende technologieën). Duitsland is een laatbloeier met het klaarstomen van de beroepsbevolking voor het toekomstige werken, maar staat klaar om toonaangevend te worden als digitale strategie bij sectoren en bedrijven eenmaal standaard is geworden.

Opmerkelijk genoeg nemen bedrijven in Europa het voortouw bij het vormgeven van de werkvloer van de toekomst. In Frankrijk is de openheid voor cloud computing, vooral binnen de ontwikkeling, marketing en HR (binnen het SaaS ecosysteem is 49,5% voor deze drie gebieden), een belangrijk voordeel. Maar op het gebied van de ondersteuning van op afstand werken of leveringen op basis van een SLA zijn er nog flink wat verbeterpunten.

Wereldwijd een uitdagende sector

 Overal ter wereld zijn HR-methodes in verschillende markten flink aan het veranderen. En nergens meer dan in Latijns Amerika, waar internationale projecten en bedrijven, nieuwe en uitdagende belanghebbenden, nieuwe werkomgevingen en een beter begrip van best practices een regionale revolutie hebben ontketend.

Het aandachtsgebied en de ervaring van HR-afdelingen verschilt enorm door heel Latijns Amerika. Brazilië heeft hierdoor een lange, sterke band met vakbonden en werknemers opgebouwd, terwijl HR-richtlijnen in Argentinië de nadruk legden op talentmanagement binnen het bedrijf, opleidingsprogramma's en de acquisitie van talent.

Wat we tien jaar geleden in Azië zagen, gaat nu in Latijns Amerika gebeuren - het ontstaan van regionale knooppunten, de opkomst van belangrijke namen met betere economische prestaties dan hun regionale concurrenten, en een hernieuwde focus op wervingspatronen en -methodes om te zorgen dat lokale talenten in hoge managementfuncties terechtkomen.

Wereldwijd de beste hotspots voor HR-professionals

Voor Trend Watch ondervroeg PageGroup wereldwijd 18352 werkzoekenden die zich tijdens het derde kwartaal van 2017 op onze Michael Page en Page Personnel websites hadden aangemeld. Van de 1195 HR-professionals die aan het onderzoek meededen, was meer dan 65% bereid om te verhuizen voor de kans op een baan, een beter salaris of een andere levensstijl.

Lees meer over de andere sector trends:

Ga terug naar Trend Watch

Op zoek naar medewerkers?

Wilt u met ons praten over uw wervingsbehoeften?

Neem contact op

Ben je op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website.

Solliciteer nu

Salarisonderzoek

Belangrijke inzichten over salarissen per sector en markttrends.

Ontdek meer

Populaire artikelen