Continue verbetering is voor elk productiebedrijf een van de hoogste prioriteiten. Maar ervaren Productiemanagers die het gat tussen de dienstmanagers en het operationeel management van de site kunnen vullen, zijn lastig te vinden. In plaats van dure experts in te huren, kunnen kleine bedrijven beter zelf getalenteerde kandidaten opleiden. 

Fabrikanten streven er altijd naar om in kortere tijd producten van hoge kwaliteit te produceren. Tegelijkertijd willen zij verspilling terugbrengen tot het absolute minimum. Daarom is continue verbetering voor alle bedrijven een van de belangrijkste prioriteiten. Maar waar grote bedrijven dure specialisten kunnen inzetten om hun productieprocessen te verbeteren, moeten kleine en middelgrote bedrijven (MKB) creatiever zijn om dat doel te bereiken. 

Te weinig senior managers

“Dit is één van de uitdagingen voor MKB-bedrijven in de productiesector,” vertelt Vincenzo Carrabs, manager van de Engineering-afdeling bij Michael Page Brussel. “Er zijn meer dan genoeg jonge, getalenteerde kandidaten, maar er is in de hele markt vraag naar Productiemanagers. Een interim consultant is een mogelijkheid, maar kan erg duur zijn en de ROI moet voor ieder geval apart worden bekeken. Dus tenzij kleinere bedrijven bereid zijn om flink te investeren in een expert zullen ze een andere oplossing moeten bedenken.”

Investeer in uw eigen werknemers

Dus wat kunnen MKB-ers doen om hun productieprocessen te verbeteren? “In plaats van buiten het bedrijf op zoek te gaan naar expertise adviseer ik mijn klanten om eerst in hun eigen personeelsbestand te kijken voor zij de markt op gaan. Als dit geen optie is, dan is de volgende stap het aanwerven van een persoon met ongepolijst talent en de juiste eigenschappen. Zo lang ze over de zachte vaardigheden beschikken, kunnen goede professionals als deze worden opgeleid in afvalbeheer, continue verbetering en operationele uitmuntendheid.”

Probleemoplossen

De belangrijkste karaktereigenschap is goede communicatie, legt Carrabs uit: “In dit type functie ben je 80% van de tijd bezig met mensen, zoals montagemedewerkers, kopers en andere operationele belanghebbenden. Je moet kunnen samenwerken met werknemers op alle niveaus, van de hoogste directeur tot de machinevoerder op de fabrieksvloer.”

Gezond verstand

De twee andere belangrijke vereisten voor een goede Productiemanager zijn analytische vaardigheden en probleemoplossende vaardigheden. Deze kwaliteiten zouden niet al te moeilijk te vinden moeten zijn bij kandidaten voor dit soort functies, zegt Carrabs: “Probleemoplossen binnen het proces is onderdeel van de functie, maar voor kandidaten met een achtergrond in engineering of techniek is probleemoplossen een tweede natuur. Voor hen is dat een kwestie van gezond verstand. Een goede recruiter die u kan helpen om de kandidaten op deze kwaliteiten te selecteren, is doorslaggevend voor uw succes.”

Wilt u aan de slag binnen Operations & Production Management? Wij hebben de perfecte baan voor u.

Op zoek naar medewerkers?

Wilt u met ons praten over uw wervingsbehoeften?

Neem contact op

Ben je op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website.

Solliciteer nu

Salarisonderzoek

Belangrijke inzichten over salarissen per sector en markttrends.

Ontdek meer

Populaire artikelen