Met zijn combinatie van een IT-branche in snelle ontwikkeling en een sterke financiële sector is Luxemburg een ontluikende hotspot voor FinTech in Europa. Wereldwijd staat het land in de top 25 van beste locaties voor kandidaten in de financiële sector.

Volgens experts zal de grootste verschuiving in de financiële sector niet worden veroorzaakt door politieke veranderingen, nieuwe regels of globaliseren, maar door technologische ontwikkelingen. Nieuwe financiële technologieën als blockchain, mobiele portemonnees en geautomatiseerde adviseurs zullen de sector fundamenteel veranderen en een behoefte creëren aan nieuwe vaardigheden en kandidaten. Een van de landen waar deze innovaties nieuwe banen zullen scheppen is Luxemburg.

Het Groothertogdom was voor talenten in de financiële sector al een van de belangrijkste locaties in Europa - en zelfs ter wereld. In Luxemburg staan na de VS de meeste fondsen geregistreerd, met een totaal vermogen van dan €4 biljoen. Daarnaast profiteert de financiële sector van het feit dat veel financiële bedrijven Luxemburg overwegen als alternatieve thuisbasis voor na de Brexit. Wereldspelers in de finance-sector, waaronder Citi Group en M&G, en verzekeraars als AIG en FM Global hebben er al voor gekozen om in Luxemburg dochterondernemingen of afdelingen te openen.

Potentieel koploper in digitale financiële dienstverlening

Maar het land positioneert zich ook als toonaangevend op het gebied van digitale financiële diensten en als knooppunt voor financiële technologie. Het initiatief dient dat als speerpunt voor FinTech is de LHoFT Foundation (Luxembourg House of Financial Technology). LHoFT is een publiek-private joint-venture die technologische innovatie aanzwengelt voor de financiële dienstverleningssector in Luxemburg. “De IT-sector zit nog in ontwikkeling,” zegt Maxime Durant, Directeur van Michael Page Luxemburg, “maar ik zie het zeker als een van de meest veelbelovende sectoren in Luxemburg, die in de toekomst veel banen zal scheppen.”

Prominente FinTech-steden

 Wereldwijd liggen de populairste bestemmingen voor finance-expats nog steeds elders in Europa en de Verenigde Staten. Londen is een van de meest prominente FinTech-steden ter wereld. Maar bedrijven op zoek naar expertise kunnen ook voor andere opkomende centra kiezen. In Continentaal Europa staan Amsterdam en Berlijn ook bekend om hun FinTech start-ups, net als bijvoorbeeld New York en Toronto.

Samenleving zonder cash

Een ander ontluikend FinTech-centrum ligt in Zweden. Dit land, dat op nummer 10 staat van de meest populaire bestemmingen, wordt naar verluidt de eerste samenleving ter wereld waar geen cash geld meer gebruikt wordt, maar waar geheel op mobiele apps en betaalkaarten wordt vertrouwd. Swish, een zeer populaire app die ontwikkeld werd in samenspraak met de belangrijkste banken, waaronder in Zweden, gebruikt telefoonnummers om iedereen met een smartphone in staat te stellen om geld in real-time van de ene naar de andere bankrekening over te maken.

Swish is al door bijna de helft van de Zweedse bevolking in gebruik genomen, en verwerkt momenteel meer dan 9 miljoen betalingen per maand. Contante betalingen zijn goed voor slechts 2% van de waarde van alle betalingen die in Zweden worden gedaan. Veel banken hebben niet eens meer contant geld in huis. Deze verschuiving van de perceptie van finance op basisniveau en de snelheid van innovatie wijzen er sterk op dat finance-kandidaten met een vooruitziende blik van ver buiten de landsgrenzen op dit land af zullen komen. 

Wereldwijde hotspots voor finance professionals

Voor Trend Watch ondervroeg PageGroup wereldwijd 18352 werkzoekenden die zich tijdens het derde kwartaal van 2017 op onze Michael Page en Page Personnel websites hadden aangemeld. Van de 1935 ingenieurs die aan het onderzoek meededen, was 73% bereid om te verhuizen voor de kans op een baan, een beter salaris of een andere levensstijl.

Lees meer over de andere sector trends:

Ga terug naar Trend Watch

Op zoek naar medewerkers?

Wilt u met ons praten over uw wervingsbehoeften?

Neem contact op

Ben je op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website.

Solliciteer nu

Salarisonderzoek

Belangrijke inzichten over salarissen per sector en markttrends.

Ontdek meer

Populaire artikelen