Blockchain wordt door velen beschouwd als de grootste doorbraak sinds de komst van het internet. Maar wat is het nu precies?

Stel je een enorm databestand voor dat over miljoenen machines wordt verspreid en dag en nacht door deze machines wordt onderhouden. Er bestaat geen enkele noodzaak meer om van een bank af te hangen om te controleren hoeveel geld je hebt of naar wie je het moet sturen. Blockchain belooft dit sneller, goedkoper en nauwkeuriger te doen dan ooit tevoren.

Technologische innovators, van data services tot supply chains, worden geïnspireerd om het potentieel ervan te onderzoeken, net zoals professionals in creatieve industrie, zoals kunstenaars en musici. In wezen is blockchain heel eenvoudig: er zijn nieuwe manieren om van iets zeker te zijn - nieuwe manieren om informatie op te slaan, nieuwe manieren om processen te authentificeren en dit veiliger te doen dan ooit tevoren.

De opkomst van de gig economie

In een maatschappij waarin vertrouwen in de traditionele autoriteiten aan het dalen is, winnen commerciële benaderingen aan populariteit. Blockchain luidt een wereld in waarin waarheid tastbaar en gemechaniseerd, waarin nieuwe relaties tussen organisaties, werknemers en klanten.

Het vermogen van intelligente contracten om een pay-as-you-go-revolutie te ontketenen zal de zogenaamde "gig economie" zicht verder ontwikkelen, waarin freelancers enkel werkuren presteren wanneer er vraag is van klanten. Wanneer je kunt opstaan, een intelligent contract activeren om je werk van die dag op te volgen op basis van uw specifieke set vaardigheden, waarom zou je jezelf dan binden aan één enkele werkgever?

Het aantal tijdelijke contracten en freelancers steeg de afgelopen 10 jaar overal, en in de VS zelfs met 50M (onderzoek door L. Katz en A. Krueger, 2016). De meest aangehaalde motiveringen om zich aan te sluiten bij de gig-economie zijn het vermogen om flexibel te werken en een balans tussen werk en privé te handhaven.

Het einde van de tussenpersoon

Het is mogelijk dat we binnen enkele jaren terugkijken en denken dat blockchain de start betekende van een gegevensrevolutie. De impact op lange termijn op het toekomstige personeelsbestand zal enorm groot zijn.

EOS, dat werd opgericht in 2017, is een besturingssysteem waarbij meerdere applicaties kunnen worden geactiveerd door gebruik te maken van intelligente contracten, die zichzelf uitvoeren volgens een vooraf bepaalde code. Advocaten zullen waarschijnlijk onder druk van programmeurs komen te staan om deze te gebruiken. Data-driven contracten zullen eerder op algoritmen vertrouwen dan op mensen.

Het vermogen om op transparante en veilige manier de activiteit bij te houden zal op zich leiden tot een wereld waarin tussenpersonen onder toenemende druk staan om hun waarde te bewijzen. Informatie controleren en de vertrouwde tussenpersoon zijn zal met de opmars van blockchain steeds overtolliger worden. Peer-to-peer relaties zullen niet langer zo risicovol zijn als ze momenteel op het internet kunnen zijn.

Steemit is een sociaal netwerk dat opgebouwd is door gebruik te maken van blockchain. Providers die content geven aan het netwerk verdienen "tokens" voor het creëren van content op het netwerk. De tokenstructuur van ondernemingen kan het inkomen van de waardecreëerders bepalen, waardoor mensen een inkomen kunnen verdienen in een peer-to-peer omgeving, zonder de tussenkomst van een bedrijf.

Ingebouwde transparantie

Programmeren zal een steeds belangrijkere vaardigheid worden in op blockchain gebaseerde diensten. Code zal argumenten winnen en gevoed worden in blockchain zonder de nood voor enige discussie of een persoonlijke besluitvormingsprocedure.

Blockchain wordt nu al in tal van sectoren gebruikt. Project Provenance Ltd gebruikt blockchain om een systeem te creëren dat iedereen kan gebruiken om de herkomst van iets te waarborgen, gaande van koffiebonen tot een rol stof. De transparantie die ingebouwd is in blockchain-oplossingen zoals deze betekent dat ondernemingen een hogere mate verantwoordelijkheid zullen moeten nemen voor hun handelingen.

Er zullen nieuwe bedrijfsstructuren verschijnen die naadloosheid nastreven tussen de waardecreëerder en de begunstigden van die waarde. Door gebruik te maken van tokenstructuren zullen mensen over een nooit eerder gezien vermogen beschikken om hun eigen baas te zijn. Stel u een Uber voor dat eigendom is en gerund wordt door de chauffeurs.

Everledger is een fraudedetectiesysteem voor de diamantindustrie. Door intelligente contracten te plaatsen op een verdeeld grootboek zijn de oorsprong en de geschiedenis van het product gewaarborgd, waardoor fraude en illegaal handelen kan worden voorkomen. Rekenplichtigheid zal toekomstige werknemers toelaten een onderneming te zien zoals ze werkelijk is en niet gewoon het beeld te zien dat ze willen projecteren. Reputatie zal een nog veel essentiëlere tool worden om talent aan te trekken.

Wat zijn de belangrijkste trends en in welke mate zullen ze ons werk beïnvloeden? We hebben gekeken naar de volgende trends: