De vraag naar health & safetyprofessionals is groot. Maar vooral voor de kleinste bedrijven blijkt het lastig om talent te vinden.

Het vakgebied Health & Safety is de afgelopen jaren wereldwijd flink verarderd. De tijd dat een h&s-professional werknemers vertelde wat zij wel en niet moesten doen is voorbij. “Dat was traditioneel de manier waarop het health & safetybeleid werd doorgevoerd,” vertelt Wim Schryvers, manager van de engineering-afdeling bij Michael Page Antwerpen. “Maar de nieuwe generatie specialisten gebruikt een coöperatievere aanpak. In plaats van mensen te vertellen wat zij moeten doen, werken ze samen aan het veranderen van bepaald gedrag.”

Sociale vaardigheden

Deze aanpak, genaamd 'Behavior Based Safety' (BBS) heeft geleid tot opvallende resultaten. De methode maakt gebruik van een aantal technieken en strategieën uit de gedragspsychologie om risicovol gedrag onder personeelsleden te verminderen. Health & Safetyspecialisten worden opgeleid om te observeren hoe personeelsleden werken en direct feedback te geven.

“Daardoor zijn people-management vaardigheden uitermate belangrijk geworden voor dit soort functies,” legt Wim uit. “Health & Safetyprofessionals moeten zowel met de directie als met het personeel op de werkvloer overweg kunnen. Ze moeten goed kunnen communiceren en weten hoe ze mensen kunnen begeleiden in plaats van hen te vertellen wat ze moeten doen.”

Zeer in trek

Zodoende zijn deze vaardigheden zeer in trek, vooral bij kleine en middelgrote bedrijven. Maar ze zijn dun gezaaid.  “De specialisten met de juiste kwalificaties en ervaring werken vaak bij de grotere bedrijven,” aldus Wim. “Zij zullen niet snel overstappen naar een kleiner bedrijf, want dat zou naar hun idee een stap terug zijn. KMO-bedrijven moeten dus creatief zijn om de juiste kandidaten te vinden.”

Een van de redenen dat er nog steeds te weinig goede kandidaten zijn, is het imago dat nog steeds aan het vakgebied kleeft. Wim Schryvers: “Vooral jongere kandidaten zien het nog steeds als een redelijk saaie baan. Maar niets is minder waar. Door het constante contact met mensen op alle niveaus binnen de organisatie is het juist een hele dynamische functie.

Hoe vind ik de juiste kandidaat?

Dus hoe vind ik dan de juiste kandidaat, als ze zo zeldzaam zijn? “Daar is geen perfect antwoord op, maar ik raad bedrijven aan om zich niet teveel vast te pinnen op de vraag of de kandidaat wel de juiste kwalificaties heeft,” vertelt Wim. “Natuurlijk zijn er situaties waarin de kwalificatie voor het bedrijf wettelijk vereist is, en deze kunnen worden opgelost door middel van interim ondersteuning of een gespecialiseerd consult.  Maar als er voor de wettelijke eis een kortetermijnoplossing gevonden kan worden, of als het bedrijf de kwalificatie niet nodig heeft, dan raad ik mijn klanten aan om kandidaten met talent aan te nemen die de persoonlijkheid en de vaardigheden voor de functie in huis hebben. Je kunt altijd investeren in de juiste kwalificaties en opleiding, maar het is veel lastiger om iemand te leren hoe hij met mensen om moet gaan. Dat is een karaktertrek. Als je het niet in je hebt, zal het nooit een tweede natuur worden.”

Hebt u het in zich om in Health & Safety te werken? U vindt onze nieuwste vacatures hier.

Ben je op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website.

Solliciteer nu

Salarisonderzoek

Belangrijke inzichten over salarissen per sector en markttrends.

Ontdek meer

Populaire artikelen