Bijna 80 procent van de Belgische sollicitanten denkt dat de recente Covid-crisis de komende twee jaar een impact zal hebben op hun carrière. 

Dat blijkt uit een recente enquête van Michael Page die zij hebben gedaan bij hun sollicitanten.  De meerderheid van de sollicitanten (63%) gaf aan dat zij omwille van de crisis hoogstwaarschijnlijk in hun nieuwe baan arbeidsvoorwaarden zullen aanvaarden die verschillen van de situatie van voor de uitbraak van Covid.  

Een van de redenen hiervoor is dat de sollicitanten verwachten dat zij niet zo veeleisend kunnen zijn in een nieuwe baan als voordien, omdat er minder kansen zijn op de arbeidsmarkt.  De Covid-crisis gaf vele werknemers echter ook de kans om na te denken over hun evenwicht tussen werk en privé. Daarom gaf 57 procent van de werknemers aan dat zij zich in hun volgende baan meer zullen richten op hun persoonlijke prioriteiten.

Michael Page deed een enquête bij alle sollicitanten via onze website tijdens deze periode, van 5 juni tot 15 juli. De bedoeling was om te begrijpen welke steun zij kregen van hun bedrijf, hoe ze zich voelen bij de terugkeer naar het werk, hoe ze hun tijd besteedden en wat de andere aspecten van de lockdown waren.  

Eén derde van de werknemers vond dat er een gebrek aan communicatie was

De crisis en de veranderingen die hierdoor werden teweeggebracht, hebben een grote invloed gehad op bepaalde werknemers. Meer dan 33% gaf immers aan ontevreden te zijn met de communicatiestijl van het management, en 38% gaf aan tevreden te zijn.  

Op het vlak van thuiswerkmogelijkheden, gaf echter [76%], een ruime meerderheid, aan tevreden te zijn met de geboden ondersteuning. 

Wat met de communicatie over de toekomst na de lockdown? Ook hier bleek dat mensen, ook het management, zich onzeker moeten hebben gevoeld.  Meer dan 33% gaf immers aan dat er een gebrek aan visie was. 43% was tevreden met de communicatie over de toekomst.

Een overgrote meerderheid van onze sollicitanten gaf aan dat ze goed werden ondersteund door hun werkgever tijdens de crisis - (60,5%) ging ermee akkoord dat er voor hen werd gezorgd. 

Mensen gaan graag terug naar kantoor

Op de Michael Page website peilden we naar hoe mensen zich voelden bij bepaalde aspecten inzake de terugkeer naar het werk. Over het algemeen kijken mensen ernaar uit. 

Over het algemeen kijken de meeste mensen (49%) ernaar uit om opnieuw naar hun werkplek te gaan. Van alle ondervraagden had 19% er geen specifiek gevoel over. De meeste mensen (30%) gaven aan dat ze niet nerveus zijn over pendelen naar het werk, hoewel iets minder dan 15% aangaf dat ze er niet naar uitkijken.

En de meeste sollicitanten kijken er erg naar uit om opnieuw sociaal contact te hebben met de collega's (52%) en om met collega's te lunchen (28,6%) wat de positieve sociale aspecten van de werkplek in de verf zet. Het toont aan dat fulltime vanuit huis werken niet voor elke werknemer geschikt is.  

Werknemers gebruikten de lockdown om vaardigheden aan te leren

Tijdens de eerste fase van de COVID-19 crisis zaten veel werknemers in tijdelijke werkloosheid, of werd hun job tijdelijk opgeschort. Hierdoor hadden mensen tijd die ze anders op het werk zouden hebben besteed. Degene die nog steeds aan de slag waren, werkten minder uren, of konden flexibele begin- en einduren toepassen.  

Als onderdeel van onze sollicitantenenquête vroegen we alle respondenten of ze over hun carrière hadden nagedacht, en of ze hadden geprobeerd om hun vaardigheden te verbeteren. In België nam (37%) deel aan webinars, en (37%) nam deel aan een opleiding om de bestaande vaardigheden te verbeteren. Enkelen (29,6%) volgden ook opleidingen om nieuwe vaardigheden aan te leren. 

De meeste sollicitanten (69,4%) namen de tijd om hun cv op te frissen en een verdere [64,8%] dacht na over carrièreplannen, waarbij (39,8%) ook probeerde om een beter evenwicht tussen werk en privé te vinden. Deze cijfers geven aan dat er op de huidige arbeidsmarkt heel wat geëngageerde sollicitanten zitten met nieuwe of aangescherpte vaardigheden, die klaar staan om in te spelen op de uitdagingen van deze situatie. 


 

Ben je op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website.

Solliciteer nu

Salarisonderzoek

Belangrijke inzichten over salarissen per sector en markttrends.

Ontdek meer

Populaire artikelen