Na een door de Covid-crisis bewogen jaar, begint de arbeidsmarkt in Vlaanderen weer op stoom te komen. “Als je als bedrijf de concurrentie voor wilt zijn, is dit het om moment in nieuw talent te investeren,” zegt Frederick D'Hauw, Associate Partner Michael Page Antwerpen.

Een jaar lang hebben bedrijven in Vlaanderen de adem ingehouden terwijl de Covid-crisis de economie en arbeidsmarkt bijna volledig op slot gooide. Investeringen in nieuw personeel werden tijdelijk opgeschort, omdat niemand wist hoe de crisis zich zou ontwikkelen.

Toenemend vertrouwen

Maar sinds begin dit jaar lijkt er licht aan het einde van de tunnel. Alle cijfers wijzen erop dat dat de economie in Vlaanderen zich in de komende kwartalen flink zal herstellen. Zo blijkt uit de meest recente cijfers van Steunpuntwerk dat het ondernemersvertrouwen in Vlaanderen inmiddels bijna net zo hoog is als vóór de crisis.Op Belgisch niveau ligt het zelfs hoger.

Dat toenemende vertrouwen is ook terug te zien in het aantal tijdelijke krachten dat bedrijven op dit moment aannemen. In de meest recente Federgon-Index is het aantal aangeworven uitzendkrachten sterk aan het stijgen.

Concurreren om talent

Frederick D'Hauw, hoofd van Michael Page Antwerpen, voorziet dan ook een verschuiving naar een arbeidsmarkt waar bedrijven weer met elkaar zullen concurreren om de beste mensen binnen te halen.

Merken jullie bij Michael Page al dat de arbeidsmarkt aan het opwarmen is?

“Wij zagen we eind vorig jaar al dat de arbeidsmarkt zich snel weer zou herstellen. We hebben toen flink geïnvesteerd in nieuw talent en 5 consultants aangenomen. We zien sinds begin dit jaar niet alleen het aantal vacatures voor tijdelijke krachten maar ook die voor vaste medewerkers flink toenemen. We naderen op dit moment het normale niveau.” 

Wat is het beste advies aan bedrijven die nieuw talent willen aanwerven?

Frederick D'Hauw: “Wacht niet totdat de economie weer volledig terug is op het niveau van vóór de crisis, want dan zijn de beste mensen al weggekaapt door de concurrentie. Het beste moment om in nieuw talent te investeren is nu, want dan ben je klaar voor toenemende vraag die in markt gaat ontstaan.”

Heeft de Covid-crisis iets veranderd in de eisen die job-kandidaten stellen aan toekomstige werkgevers? 

Frederick D'Hauw: “Thuiswerken wordt onderdeel van het nieuwe normaal. Dat blijkt ook uit ons eigen onderzoek. Als ze de keus zouden hebben, kiezen bijna alle kandidaten (92%) ervoor om 2 of 3 dagen vanuit huis te werken.”

“Daar zit overigens ook een groot voordeel aan voor werkgevers. Voor de crisis waren werknemers vaak niet bereid om anderhalf uur naar hun werk te rijden. Maar in combinatie met een aantal dagen vanuit huis werken, is dat goed te doen. Dat betekent dat de bedrijven ook werknemers kunnen aanwerven die iets verder weg wonen, wat hun kansen vergroot om het juiste mensen voor hun organisatie te vinden.”

Wat is het grootste voordeel voor bedrijven die dit moment nieuwe werknemers aanwerven?

“Uit ons eigen onderzoek bleek dat werknemers op het hoogtepunt van de Covid-crisis bereid waren andere arbeidsvoorwaarden te accepteren, dan voor de crisis. Met andere woorden: ze waren minder kieskeurig, omdat ze wisten dat er weinig vraag was naar nieuw personeel. We zien op dit moment dat arbeidsmarkt aan het schuiven is. Mijn verwachting is dat we in Vlaanderen snel weer het moment zullen bereiken waarop bedrijven met elkaar zullen moeten concurreren om goede kandidaten. Dan zullen sollicitanten weer meer eisen gaan stellen. Wie op dit moment investeert, is dat moment voor.”

Op zoek naar talentvolle kandidaten? Neem hier contact met ons op
 

Ben je op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website.

Solliciteer nu

Salarisonderzoek

Belangrijke inzichten over salarissen per sector en markttrends.

Ontdek meer

Populaire artikelen