Jobkandidaten waarderen een goede sfeer in hun toekomstige werkplek meer dan een hoog loon. Dat is de conclusie van twee recente onderzoeken door Michael Page.

De resultaten van twee onderzoeken op de arbeidsmarkt door Michael Page geven een goed idee van wat ondernemingen moeten doen om kandidaten aan te trekken. Dit zijn de belangrijkste resultaten:

1. Een hoog salaris is niet langer de belangrijkste aantrekkingsfactor

De laatste resultaten van de Confidence Index (vertrouwensindex) van Michael Page tonen aan dat een beter salaris slechts 11% van de sollicitanten kan motiveren. De Confidence Index is een onderzoek dat elk kwartaal wordt uitgevoerd bij kandidaten die solliciteren via de website van Michael Page. Voor Thibaud Ades waren de resultaten alvast niet verrassend: “Natuurlijk is het loon nog altijd belangrijk. Maar om aantrekkelijk te zijn voor kandidaten moet je nog meer kunnen aanbieden. Je moet hen een ervaring bieden. Je moet hen precies kunnen uitleggen hoe je hen zult helpen hun carrière te ontwikkelen."

2. Investeren in de ontwikkeling van professionele vaardigheden

Mensen veranderen in de eerste plaats van baan om hun professionele vaardigheden te ontwikkelen: meer dan 34% van alle kandidaten wil een nieuwe job vinden waarin ze professioneel kunnen groeien. Daarom is het zo belangrijk dat werkgevers investeren in training, zegt Thibaud Ades. "Als je de beste mensen wil aantrekken, moet je jobkandidaten op voorhand kunnen vertellen wat je hen te bieden hebt op het vlak van training en ontwikkeling, zowel in hard skills als in soft skills."

3. Een bekende werkgeversnaam is overschat

In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, worden kandidaten niet verleid door de een bekend merk. Van alle factoren die mensen belangrijk vinden in hun job, staat dat op de allerlaatste plaats. Het allerbelangrijkste, blijkt uit de Motivation Study van Michael Page, is de werksfeer.

De resultaten bevestigen wat Thibaud Ades al wist uit eigen ervaring. “Een job kiezen is als een levenspartner kiezen. Er moet een klik zijn, ook op emotioneel niveau. Als werkgever moet je toekomstige werknemers het gevoel geven dat je hen bij elke stap van hun carrière zult begeleiden."

Bent u op zoek naar getalenteerde kandidaten? Of wilt u advies over de rekrutering- en arbeidsmarkt? Neem dan contact op met één van onze kantoren.

Populaire artikelen