Wat zijn de belangrijkste voordelen van freelance-professionals? En wat zijn de grootste uitdagingen? We hebben het allemaal opgesomd in dit artikel.

Aangezien het moeilijk is om het juiste fulltime talent aan te werven, is het logisch dat bedrijven hun bestaand personeel de kans geven om andere vaardigheden te leren en nieuwe projecten of extra werk aan te nemen.

Wanneer een gebrek aan vaardigheden binnen de organisatie de individuele werkdruk verhoogt, of wanneer een veranderingsprogramma met grote toegevoegde waarde en hoog risico aan iemand met een minimale projectervaring wordt toegekend, kan dit echter een nadelig effect hebben op de productiviteit en de kwaliteit van het werk.

 Als een project veel risico's en investeringen met zich meebrengt, kan het aanwerven van een freelancer met relevante en aantoonbare ervaring de beste manier zijn om de risico’s te beperken en een succesvolle oplevering te garanderen.

Om er zeker van te zijn dat we onze klanten het beste advies kunnen geven aangaande het voortdurend veranderende landschap, hebben we de voordelen en uitdagingen van het inhuren van freelancemedewerkers in de huidige markt onderzocht.

1. Tijdelijke expertise

Om de concurrentie voor te blijven, moeten bedrijven voortdurend innoveren. Er is nauwelijks tijd om een nieuwe technologie of strategie te implementeren voordat de volgende zich al aandient. Het is onmogelijk om alle expertise in huis te hebben.

Interimmanagers zijn vaak gespecialiseerd in een specifiek vakgebied. Zij brengen bovendien tonnen ervaring uit eerdere projecten mee. Tijdens de implementatie van de nieuwe technologie zal je tijd hebben om een medewerker aan te werven die er dan later mee kan werken.

2. Langdurige afwezigheid opvangen

Het opnemen van verlof onder de vorm van een sabbatical wordt steeds gebruikelijker, ook op managementniveau. Bovendien kunnen medewerkers in hogere managementfuncties ook langere tijd afwezig zijn door ziekte of zwangerschap. Het probleem hierbij is dat de bedrijfsvoering en strategie niet op pauze kunnen gezet worden.

Het grote voordeel van interimmanagers is dat zij vaak een hele carrière hebben opgebouwd voordat zij besloten hebben om als freelancer aan de slag te gaan. Dankzij hun ruime ervaring zijn ze in staat om vanaf de eerste dag dat ze in dienst zijn al een vliegende start te nemen.

3. Verhoogde werkdruk opvangen

Elk bedrijf krijgt te maken met periodes van verhoogde werkdruk. Denk maar aan de lancering van een nieuw product, een audit, de eindejaarsdrukte of wijzigingen in de wet- en regelgeving.

Op zulke momenten is het prettig om een expert in te huren die kan helpen om zonder inwerkperiode de job tot een goed einde te brengen. Interimmanagers bieden deze expertise aan. Ze zijn doeltreffend en resultaatgericht. Bovendien is het in hun eigen belang om het project tijdig af te ronden.

4. Potentiële kandidaten in actie zien

Het inhuren van een freelancer om een functie in te vullen of een project te leiden is een goede manier om het bedrijf op korte termijn te ondersteunen zonder dat er extra personeel nodig is. Het is een zeer efficiënte en flexibele oplossing. Om nog maar te zwijgen van de kans die je krijgt om potentiële kandidaten in actie te zien, wat er soms toe kan leiden dat deze zich als vaste medewerker bij het team voegen.

Snelheid is geboden bij het inhuren van interim managementprofessionals

De grootste uitdaging bij het inhuren van freelancemedewerkers is de snelheid die nodig is om de functie ingevuld te krijgen. Toegewijde contractanten hebben een groot netwerk en hebben vaak al een plan voor hun volgende opdracht. Als je op zoek bent naar een kandidaat die direct beschikbaar is, kun je dus verwachten dat hij uit verschillende opportuniteiten kan kiezen. Het is cruciaal om een gestroomlijnd rekruteringsproces te hebben om mogelijke vertragingen te vermijden.

Op zoek naar freelance-specialisten? Neem dan vandaag nog contact op met een van onze gespecialiseerde recruitment consultants.

 

 

Join over 80,000 readers!
Receive free advice to help give you a competitive edge in your career.