Er is steeds meer behoefte aan CFO’s die vertrouwd zijn met de technologie binnen de financiële sector en het gebruik ervan bepleiten. Het doel is om efficiënter te werken via automatisering en rationalisering, en te zorgen voor capaciteit voor intelligente data. Hoe heeft het gebruik van data het toepassingsgebied van de CFO veranderend en wat betekent dit voor de vaardigheden van het departement als een geheel?

Op basis van onze interviews met CFO's van zowel als multinationals hebben vier belangrijke manieren aan het licht gebracht waarop data kunnen worden benaderd om ervoor te zorgen dat de organisatie ervan vorderingen kan boeken en kan gedijen in onzekere tijden.

Er is niets zo waardevol binnen de financiële wereld als een goed opgesteld verslag waarin de belangrijkste activiteiten van een onderneming worden belicht. Gelet op de hedendaagse populariteit van "big data", is alleen al het feit van rapportering uitgegroeid tot "de zoekfunctie", zoals David List, CFO van Conotoxia, het formuleert. Het vermogen van een CFO om op deskundige wijze databases te gebruiken en om data in te zetten voor bedrijfsbeslissingen, is van essentieel belang om volledig te kunnen functioneren als een moderne CFO.

De toegang tot data is belangrijker dan de hoeveelheid

Van software-tools tot database servers waarop informatie kan worden opgeslagen en gebruikt voor onmiddellijke rapportering: data is nog nooit zo belangrijk geweest als nu.

De integratie van data in de financiële functie door middel van technologie en een betere inzameling vormt een uitdaging voor de CFO als het gaat om het filteren en gebruiken van cijfers om weldoordachte bedrijfsbeslissingen te ondersteunen. De data in je bezit hebben is één ding, om de gegevens snel en nauwkeurig te analyseren is een ander. Zoals Andrea Wessen, CFO van Eversholt Rail, zegt: "Dataopslag, archivering en toegang vergen heel veel tijd. We hebben gegevens die waardevoller zouden kunnen zijn dan ze nu zijn – we hebben ze, maar ze zijn alleen moeilijk te vinden."

De CFO is de trechter die data omvormt tot een strategie

Als coördinator van de belangrijke data bekleedt de CFO een vertrouwenspositie binnen het senior management team van een onderneming. Bob Braasch, CFO van Marathon Capital, verwoordt het als volgt: "Je helpt de CFO om de onderneming te volgende stap te laten maken."

In de dialoog met andere leidinggevenden, die minder op gegevens gebaseerde beslissingen nemen, kunnen er uitdagingen onstaan. Ryan Mangold, CFO van Taylor Wimpey, legt uit: "Data is nuttig om te helpen bij het nemen van beslissingen, maar de meeste beslissingen worden genomen door individuen die de data gewoon toepassen. Ik denk dat de soft skills van de CFO uiteindelijk belangrijker zijn dan de technologie."

De CFO als Piloot er op aandringen dat alle systemen binnen de onderneming worden geïntegreerd. Dankzijn het totaaloverzicht en de strategische invloed van de CFO worden kansen op de markt niet worden gemist. David List legt uit: "Elke transactie moet geregistreerd worden in de boeken en bestanden van een onderneming. Dus moet de CFO zich altijd op dat punt in de trechter bevinden waar alles doorheen moet, wordt gestroomlijnd en bruikbaar moet zijn. Het is onvermijdelijk dat de CFO-functie deze wijzigingen gaat aansturen."

Data en analyse moet niet in silo´s gebeuren

Als Coach neemt de CFO de leiding bij het verspreiden en bevorderen van zowel data en technologie binnen een organisatie. Een coach zal zijn mensen ertoe aanzetten om de technologie op de beste manier te gebruiken om zo betere beslissingen te nemen en coördineren met andere hogere leidinggevenden om ervoor te zorgen dat technologieën niet in verschillende silo's worden gedupliceerd.

Jose Silva, CFO van Morgan Stanley, zegt: "een verkeerde afstemming tussen de teams kan schadelijk zijn: "Het is vreemd wanneer de financiële afdeling gefocust is op het ontwikkelen van zijn eigen tools. Deze manier van werken is nu net wat we niet moeten doen. Wanneer je in silo's denkt, los je niets op."

CFO's kunnen heel veel waarde toevoegen door de link te vormen tussen de ingezamelde data, de beslissing wat de betekenis van de data is en hoe dit aan de medewerkers uit te leggen. Rogerio Menezes, CFO van Smurfit Kappa, bekijkt het als volgt: "Ik werk met beide analytische vaardigheden en een mensenbenadering om zo de onderneming en alle variabele elementen te kunnen beheren die werknemers nodig hebben om tot goede resultaten te komen. Cijfers zijn dus inderdaad belangrijk, maar je hebt mensen nodig om het te laten gebeuren."

De financiële functie heruitvinden vanuit een dataperspectief

Vanuit zijn rol als Ingenieur zorgt de CFO ervoor dat de nieuwe systemen en data worden geïntegreerd binnen het bestaande systeem, waarbij kwaliteit en betrouwbaarheid worden gehandhaafd.

Dat brengt de vraag met zich mee hoe de financiële functie er zou moeten uitzien wanneer het afdeling de mogelijkheid heeft cross-functioneel te werken, beslissingen te ondersteunen die genomen worden met de bedrijfsstrategie in het achterhoofd, en efficiëntere systemen te ontwikkelen. "Wanneer je het toepassingsgebied van de CFO van naderbij bekijkt, zijn de belangrijkste kansen vanzelfsprekend automatisering vanuit een Shared Service Center en de transactionele aspecten van finance," zegt Philippe de Briey.

Ryan Mangold, CFO van Taylor Wimpey, legt uit dat het belangrijkste is om te rapporteren op basis van data die ertoe doen, niet simpelweg op basis van de ingezamelde data. Dit betekent dat tijd en energie op een meer productieve manier worden aangewend. "Data zijn veranderd en hebben een grote impact op de functie. Vooral omdat je nu een overvloed aan informatie hebt en we ervoor moeten zorgen dat we naar de juiste informatie kijken om zakelijke beslissingen te nemen. Binnen onze functie is het van vitaal belang om onszelf te bevragen."

Door zowel een Coach - die het managementteam ondersteunt om de uitdagingen beter te begrijpen - als een Wetenschapper - die nieuwe manieren uitwerkt om de cijfers te extraheren, te analyseren en te verduidelijken in een taal die voor iedereen toegankelijk is - kan de CFO heel veel waarde toevoegen aan zijn of haar rol.

Belangrijkste punten

  • De CFO leidt de data transformatie en moet begrijpen dat de opslag van en de toegang tot de data net zo belangrijk is als het analyseren ervan.
  • Data is nutteloos zonder een nauwkeurige analyse en een doeltreffend verhaal.
  • De CFO concurreert met de CIO en de CDO als de dominante positie met betrekking tot de integratie van nieuwe technologieën
  • CFO's moeten als ingenieur nieuwe systemen integreren in de bestaande, waarbij kwaliteit en betrouwbaarheid van de service worden gehandhaafd
  • De CFO moet andere leden van de raad en het senior management leren om een geharmoniseerde aanpak van systeemimplementatie en -gebruik te hanteren.

Lees meer over de andere belangrijke uitdagingen voor CFO's in 2018

Ga terug naar CFO and Financial Leadership Insights

Ben je op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website.

Solliciteer nu

Op zoek naar medewerkers?

Wilt u met ons praten over uw wervingsbehoeften?

Neem contact op

Salarisonderzoek

Belangrijke inzichten over salarissen per sector en markttrends.

Ontdek meer

Populaire artikelen