De Chief Financial Officer, die verantwoordelijk is voor het gezond financieel beheer van een onderneming, bekleedt een strategische positie binnen de onderneming. Welk profiel wordt er verwacht in termen van kwalificaties en ervaring? Welke technische vaardigheden en professionele competenties zijn vereist voor deze functie? Wat zijn de belangrijkste taken van een CFO binnen de onderneming? Hieronder volgt een beknopt overzicht van de functie als CFO.

Een belangrijke rol binnen de onderneming

De CFO, die van essentieel belang is binnen de onderneming (KMO of grote onderneming), staat voortdurend in contact met de verschillende partners van een onderneming en coördineert de relaties die tussen deze partners bestaan. Hij of zij houdt toezicht op de verschillende sectoren binnen de onderneming:

  • Financieel: een toonaangevende speler op het vlak van cashbeheer, het opmaken van budgetprognoses en balansen en de implementatie van management tools. Hij of zij houdt toezicht op de financiële beheer- en boekhoudkundige diensten.
  • Personeelsbeheer: afhankelijk van de grootte van de organisatie, kan hij of zij de personeelsdirecteur vervangen of bijstaan en helpen bij het identificeren van het personeel dat nodig is binnen de onderneming en binnen het kader van de ontwikkeling ervan.
  • Juridisch: de CFO, die verantwoordelijk is voor het toepassen van de van kracht zijnde reguleringen, blijft op de hoogte van wijzigingen in de wetgeving, houdt toezicht op de fiscale en boekhoudkundige aangiftes van de onderneming en beheert klantengeschillen

Opleiding, ervaring en loon

Hoewel een bachelordiploma van essentieel belang is, blijft een diploma behaald aan een belangrijke zakenschool na het opleidingstraject de voorkeur verdienen, zoals een diploma Boekhouding en Financiën en de professionele master Controle, Boekhouding en Audit.

Wat het loopbaantraject van een CFO betreft, zou minstens vijf jaar ervaring in een boekhoudkundige of managementfunctie essentieel lijken wanneer het erop aan komt zijn of haar boekhoudkundige, managementcontrole- en auditvaardigheden te consolideren.

Afhankelijk van zijn of haar functies, de omzet van de onderneming, het aantal mensen dat in de onderneming werkt en het aantal jaren ervaring, kan een CFO een loon verwachten dat ligt tussen € 60.000 (voor iemand met ongeveer vijf jaar ervaring) en € 300.000 bruto per jaar voor diegene met het meeste ervaring (meer dan 15 jaar).

Kwaliteiten en vaardigheden

Naast de noodzakelijke expertise inzake financiën, boekhouding en belastingen en een vermogen om de IT beheersoftware te gebruiken, moet de CFO ook over sterke competenties op het vlak van leiderschap en besluitvorming beschikken. Zijn of haar vermogen om vooruit te denken en sterke onderhandelingsvaardigheden zijn ook belangrijke elementen. Dankzij zijn/haar uitstekende interpersoonlijke vaardigheden en een goede beheersing van zakelijk engels, is hij of zij in staat om op efficiënte wijze te communiceren met de stakeholders van de onderneming en om een team op te bouwen rond een gemeenschappelijk doel, zoals het uitwerken van een zakenplan.

Bekijk onze vacatures voor de functie van CFO

Populaire artikelen