De CFO, die zowel een boekhoudkundig expert als een teamleader is, speelt binnen elke onderneming een cruciale rol. Hij of zij treedt immers op als de financiële controller en boekhouder, en vervult nog verschillende andere functies. Hij of zij is op de eerste plaats verantwoordelijk voor het toezicht op het financieel beheer van de onderneming, moet zorgen voor de financiële stabiliteit ervan en de prestaties optimaliseren. Dus hoeveel verdienen CFO's gemiddeld zoal? Heeft de sector een invloed op het loon? Welke factoren bepalen hoeveel er op het loonbriefje van een CFO staat?

Het loon van de CFO van een dochtervennootschap, fabriek of businessunit bedraagt gemiddeld 62.000 euro bruto per jaar. Dat kan echter variëren in functie van het bedrijf en andere criteria. Het kan ook veel hoger liggen. Zo kan een Groep CFO met meer dan 15 jaar ervaring tot maar liefst 300.000 bruto per jaar verdienen.

Welke criteria bepalen hoeveel een CFO verdient?

Het loon van een CFO wordt berekend aan de hand van verschillende criteria. Zijn of haar kwalificaties, professionele ervaring in een bepaalde sector of branche, realisaties, carrièrepad en anciënniteit. We moeten ook rekening houden met de omvang van het bedrijf. Grotere ondernemingen kunnen immers doorgaans hogere lonen aanbieden.

Hoogopgeleide CFO's met een masterdiploma in de economie, management, vennootschapsrecht, human resources of financiën en accounting kunnen doorgaans een hoger loon in de wacht slepen. Een postgraduaat diploma in de Accounting en Management, of een masterdiploma in Accounting en Audit.

In welke mate variëren de lonen van een CFO, en welke sector betaalt het beste?

De functie van CFO vereist sterke vaardigheden op het vlak van IT managementsoftware. Het is een positie waar een goede kennis van het Engels vaak vereist wordt. Een diepgaande kennis van boekhoudkundige normen is ook een must. Hij of zij moet proactief denken, een teamspeler zijn, bankoperaties kunnen beheren en toezicht houden op alle activiteiten van een onderneming. De CFO moet plichtsbewust zijn, uitstekend communiceren en een visionair zijn op het vlak van financiële strategie.

De vereisten voor deze functie zorgen ervoor dat de lonen die worden betaald normaal in lijn liggen met de gevraagde vaardigheden. Een CFO met minder dan vijf jaar ervaring kan tussen 62.000 en 71.000 euro verdienen, terwijl een meer ervaren CFO met vijf tot tien jaar ervaring bruto zowat 71.000 tot 84.000 op jaarbasis kan verdienen. Een senior CFO met tien of meer jaar ervaring kan uitkijken naar een gemiddeld loon van 84.000 tot 122.000 euro. Op dit moment, en volgens talrijke studies over dit onderwerp, is het bank- en financiewezen de sector waarin CFO's het beste betaald worden. De farma- en verzekeringssector komt op de tweede plaats. De confectiesector en groothandel of retail betaalt doorgaans lagere lonen.

Bekijk al onze vacatures voor CFO's.

Ben je op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website.

Solliciteer nu

Op zoek naar medewerkers?

Wilt u met ons praten over uw wervingsbehoeften?

Neem contact op

Salarisonderzoek

Belangrijke inzichten over salarissen per sector en markttrends.

Ontdek meer

Populaire artikelen