Om kans te maken op een sollicitatiegesprek moet uw cv de aandacht van de lezer binnen een paar seconden weten te trekken. Recruiters en hiring managers ontvangen soms honderden sollicitaties voor één functie en hebben vaak alleen tijd om de cv's vluchtig door te nemen voordat ze besluiten of ze de kandidaat willen spreken.

Maak indruk

Om direct indruk te maken moet uw cv de volgende informatie zo beknopt en leesbaar mogelijk presenteren:

 • Functies en verantwoordelijkheden - U moet uw cv voor iedere baan waarnaar u solliciteert op maat schrijven. Het is essentieel dat de functietitels en verantwoordelijkheden in uw cv relevant zijn voor (zo niet direct gerelateerd aan) de baan die wordt aangeboden. Hoewel u uw bevoegdheden natuurlijk moet toelichten, is het belangrijk dat uw cv meer biedt dan een lijst verantwoordelijkheden.
 • Ervaring - Uw cv zal worden gescand op de juiste soort ervaring. Zorg ervoor dat uw ervaring - of het nu gaat om zes maanden in één functie of vier jaar in een andere - relevant is voor de baan waarnaar u solliciteert. Wees duidelijk over uw toegevoegde waarde en uw precieze bijdrage aan eventuele toonaangevende projecten.
   
 • Vaardigheden - Zorg dat u alle relevante vaardigheden die u in uw vorige functies heeft ingezet en opgedaan in uw cv zet. Uw vaardigheden vormen een aanvulling op uw ervaring en moeten aantonen dat u geschikt bent voor de baan die wordt aangeboden.
   
 • Resultaten en prestaties - Aanwervende managers houden van resultaten, dus als u bijvoorbeeld als salesmanager uw targets heeft overtroffen, is het zaak om deze targets als bedragen of percentages weer te geven en aan te tonen hoe u deze heeft overtroffen.
   
 • Opleiding - Zorg dat u relevante opleidingen en certificaten benadrukt, vooral als deze in de functie-eisen als essentieel of wenselijk worden aangeduid.

Als u de details eenmaal op orde hebt, moet uw cv er verzorgd uitzien en vlot lezen om de aandacht van de aanwervende manager of recruiter snel en effectief te vangen. Let hierbij op de volgende details:

 • Makkelijk leesbaar - Zorg dat de lay-out van uw cv duidelijk en consequent is doorgevoerd, met een enkel lettertype (u kunt vetgedrukte letters gebruiken om dingen te benadrukken). Gebruik bulletpoints in plaats van lange zinnen om vaardigheden, prestaties, verantwoordelijkheden, etc. te benadrukken.
 • Geen tegenstrijdigheden - Zorg dat uw cv in omgekeerde chronologische volgorde loopt, zonder onverklaarde gaten in de tijdlijn of tegenstrijdigheden omtrent de verantwoordelijkheden of prestaties die u noemt.
 • Relevant taalgebruik - Zorg dat u door uw hele cv kernwoorden gebruikt die onmiddellijk herkenbaar zijn. Vermijd teveel jargon en houd rekening met het feit dat de persoon die uw cv leest misschien geen technicus of expert op uw vakgebied is. Wel zal deze persoon weten waar hij naar moet kijken.
 • Documenttype en naam - Zorg dat het document met uw cv makkelijk geopend kan worden door de ontvanger. Niemand wil software downloaden om een cv te openen. Zorg ook dat uw eigen naam in de naam van het document staat, bijvoorbeeld: Smit, Jan-CV.

U mag dan alle benodigde vaardigheden en expertise voor een bepaalde baan hebben, maar als u deze niet duidelijk in uw cv vermeldt, kan het zijn dat u de eerste selectieronde voor de baan waarnaar u heeft gesolliciteerd niet eens doorkomt.

Ben je op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website.

Solliciteer nu

Salarisonderzoek

Belangrijke inzichten over salarissen per sector en markttrends.

Ontdek meer

Populaire artikelen