Uw motivatiebrief geeft een eerste indruk die bij de werkgever blijft hangen. Het is dan ook één van de belangrijkste aspecten van uw sollicitatie. Onderzoek wijst uit dat werkgevers de voorkeur geven aan cv's met een begeleidende motivatiebrief.

Een goed geschreven motivatiebrief geeft u de kans om de lezer te laten zien dat u:

Waardevol bent

Benadruk uw sterke punten om de aandacht van de lezer te trekken. Dit vergroot de kans dat u verder komt in het selectieproces.

Kunt schrijven

Er is niets erger dan een overduidelijke spelfout in uw motivatiebrief. Een fout in uw brief toont niet alleen aan dat u geen aandacht voor detail heeft, maar ook dat u de vacature niet belangrijk genoeg vindt om de tijd te nemen om uw brief goed te controleren.

Een motivatiebrief met fouten zal onmiddellijk de prullenbak in gaan, dus controleer hem eerst zelf en vraag daarna een vriend om hem nogmaals door te kijken. Een frisse blik kan uw kans op een sollicitatiegesprek aanzienlijk vergroten.

Een unieke kandidaat bent

Gebruik uw motivatiebrief om uw unieke combinatie van vaardigheden en ervaring te benadrukken en om aan te tonen hoe deze aan de functie-eisen voldoen. Geef voorbeelden die een duidelijk verband tonen tussen uw kennis, ervaring en capaciteiten en de behoefte van de werkgever.

Werkervaring heeft

Hoewel uw zachte en academische vaardigheden essentieel zijn om geselecteerd te worden voor een sollicitatiegesprek, is het ook belangrijk om uw ervaring te relateren aan de functieomschrijving. Gebruik uw motivatiebrief om voorbeelden te geven van uw relevante ervaring.

Enthousiast bent

Een overtuigende en op maat geschreven motivatiebrief laat zien dat u de tijd heeft genomen om onderzoek te doen naar het bedrijf en om de behoeftes en functie-eisen van de werkgever te doorgronden. Het is uw kans om te laten zien hoe enthousiast u bent over de functie en welke waarde u kunt toevoegen.

Ben je op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website.

Solliciteer nu

Salarisonderzoek

Belangrijke inzichten over salarissen per sector en markttrends.

Ontdek meer

Populaire artikelen