Top 10 common interview questions and how you should answer them image

Om tijdens een sollicitatiegesprek te demonstreren dat u de beste kandidaat bent is een goede voorbereiding cruciaal. Gebruik deze veel gestelde vragen om bondige, relevante antwoorden voor te bereiden waarin u uw vaardigheden en eigenschappen koppelt aan de functieisen. Bereid ook enkele aansprekende praktijkvoorbeelden voor om te demonstreren welke bijdragen u zou kunnen leveren aan de bedrijfsactiviteiten. Voorbereiding, positiviteit en voorbeelden zijn uw sleutels tot een succesvol sollicitatiegesprek.

Vertel eens iets over uzelf.

Dit is een veelgebruikte vraag om het ijs te breken tijdens een sollicitatiegesprek. Een zogeheten “conversation starter.” Een overtuigend en bondig antwoord zal snel de aandacht van de interviewer trekken en zal u onderscheiden van andere kandidaten, die mogelijk van wal steken met hun levensverhaal. Geef een beknopte omschrijving van uw (relevante!) persoonlijkheids kenmerken, uw belangrijkste kwalificaties en vaardigheden. U wekt de nieuwsgierigheid van de interviewer wanneer u uw antwoorden toespitst op de job waarop u solliciteert.

Waarom wilt u hier werken?

De interviewer probeert met deze vraag uw enthousiasme voor de baan te peilen, maar ook uw kennis over de organisatie. Geef specifieke voorbeelden van zaken die u aanspreken bij het bedrijf en leg uit hoe uw skillset aan de functieomschrijving beantwoordt. Op deze manier maakt u duidelijk waarom juist u in het bedrijf past.

Wat zijn uw sterke kanten?

De interviewer wil weten waain u excelleert  en hoe dit binnen de functie past. Kies een paar van uw belangrijkste assets die relevant zijn voor de baan en vertel aan de hand van voorbeelden hoe u deze in het verleden succesvol hebt ingezet. Sterke kanten zijn bijvoorbeeld: vermogen tot aanpassen, leergierigheid, stressbestendigheid, multitasking, samenwerken of juist goed onafhankelijk kunnen werken.

Wat zijn uw zwakke kanten?

De interviewer wil hiermee uw zelfkennis en -kritiek peilen. Iedereen heeft zwakke kanten, dus u kunt beter niet zeggen dat u er geen hebt. Daarentegen is het raadzaam het woord 'zwak' te vermeiden en in plaats daarvan over 'verbeterpunten' te spreken. Belicht persoonlijke verbeterpunten die niet cruciaal zijn voor de functie, of praat over een specifieke 'uitdaging' waaraan u werkt. Door te laten zien dat u uzelf wilt ontwikkelen en uitdagingen aangaat, werkt dit antwoord in uw voordeel.

Wat hebt u tot nu toe bereikt?

De interviewer is benieuwd naar hoe u presteert en of uw prestaties dienstbaar zouden kunnen zijn voor de organisatie. Kies één of twee recente prestaties die direct relevant zijn voor de baan. Omschrijf de situaties, uw aanpak en de vaardigheden die u hebt ingezet en benoem de positieve uitkomsten. Idealiter laat u zien hoe u deze ervaring toe kunt passen in de nieuwe baan.

Wat is de moeilijkste situatie die u op uw werk heeft meegemaakt?

De interviewer is op zoek naar uw definitie van 'moeilijk' en probeert na te gaan of u problemen praktisch oplost. Kies een lastige professionele situatie die u niet zelf veroorzaakt hebt en die zich bij voorkeur niet te lang geleden heeft voorgedaan. Leg uit hoe u het probleem hebt aangepakt, welke acties u heeft ondernomen en tot welke oplossing die hebben geleid. U kunt dit het beste doen aan de hand van de zogeheten STAR-methode (Situatie / Taak / Actie / Resultaat). Straal met uw antwoord tevens uit dat u kunt omgaan met tegenslagen en frustraties - als onderdeel van de baan.

Wat vond u (niet) leuk aan je vorige baan?

De interviewer wil weten wat uw voornaamste interesses zijn en of de baan verantwoordelijkheden met zich meebrengt die u niet leuk vindt. Concentreer u op aspecten die u bijzonder leuk vond aan uw vorige baan en wat u daarvan hebt geleerd. Vergelijk deze met aspecten van de nieuwe baan. Wees nooit kritisch over uw laatste werkgever wanneer u spreekt over aspecten die u niet leuk vond. Kies een voorbeeld dat niets te maken heeft met je vaardigheden (zoals de grootte van het bedrijf) of een positieve eigenschap onthult (bijvoorbeeld uw afkeur van vertraagde besluitvorming).

Waarom wilt u weg bij uw huidige werkgever?

Dit moet simpel zijn. Wees positief over uw huidige werkgever, maar geef aan dat je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging, meer verantwoordelijkheden, nieuwe ervaringen of een andere (werk)omgeving. Leg uit dat uw huidige baan deze mogelijkheden niet biedt en dat u gelooft dat de baan waarop u solliciteert groeikansen biedt die aansluiten bij uw sterke kanten en uw potentieel.

Wat zijn uw toekomstdoelen?

Doelgerichtheid is een aantrekkelijke kwaliteit voor een kandidaat. Deze vraag is dan ook bedoeld om inzicht te krijgen in uw ambitie en loopbaanplanning. Tevens wordt met deze vraag uw toewijding ingeschat. Zeg niet simpelweg “ik wil bij uw bedrijf werken,”  maar omschrijf in plaats daarvan dat uw doel is om te groeien, te leren, waarde toe te voegen en in de toekomst nieuwe verantwoordelijkheden op u te nemen die verder bouwen op de baan waarop u solliciteert.

Hoe reageert u als u tijdens uw werk onder druk wordt gezet?

De interviewer wil zien dat u onder lastige omstandigheden rustig blijft en tracht uw probleemoplossend vermogen te testen. Geef een voorbeeld van een stressvolle situatie waarin u hebt verkeerd (maar die u niet zelf veroorzaakt hebt) en hoe u daar beheerst mee om bent gegaan. Omschrijf de omstandigheden, uw aanpak en de positieve uitkomst. Onderstreep dat u kalm bleef, de controle behield en de situatie tot een goed einde hebt gebracht.

Ben je op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website.

Solliciteer nu

Salarisonderzoek

Belangrijke inzichten over salarissen per sector en markttrends.

Ontdek meer

Populaire artikelen