Time to move on? 6 tips for resigning gracefully image

Op goede voet ontslag nemen vergt voorbereiding, tact en professionalisme. Door onderstaande tips in acht te nemen wanneer u uw ontslag indient, kunt u uw reputatie als betrouwbare en attente professional versterken.

Zorg dat u volledig achter uw beslissing staat

Zorg voordat u aankondigt dat u ontslag gaat nemen dat uw besluit vast staat. Door open te zijn over uw redenen kunt u zelfverzekerd opstappen en wordt u minder snel verleid door een tegenbod. Zorg dat u een schriftelijk aanbod heeft van uw nieuwe werkgever, kijk na wat uw opzegtermijn is en oefen uw uitleg van tevoren. Zo kunt u uw verhaal beter vertellen en eenvoudiger anticiperen op eventuele vragen n.a.v. uw ontslag.

Vraag een gesprek aan met uw manager

Ontslag nemen kunt u het beste persoonlijk en zo vroeg mogelijk doen. Kies een geschikt moment voor een gesprek met uw manager voordat u uw collega's inlicht. Leg kort en beleefd uit waarom u vertrekt, blijf professioneel en laat blijken dat u uw huidige projecten graag wilt afronden in uw resterende tijd bij de organisatie. Maak een vervolgafspraak om uw ontslagbrief te overhandigen en de werkoverdracht te bespreken.

Dien een ontslagbrief in

Dien na uw bespreking een beknopte brief in waarin u uw beslissing om op te stappen bevestigt. Noem de datum en tijd van het gesprek met uw manager, de functie die u verlaat en de datum van uw laatste dag. U kunt eventueel nog een paragraaf wijden aan uw reden van vertrek, maar dit hoeft niet per se. Indien van toepassing kunt u ook nog aangeven wat u in uw rol geleerd heeft. Sluit de brief positief af; bijvoorbeeld met een bedankje voor de kansen die u hebt gekregen of door uw vertrouwen uit te spreken in een succesvolle toekomst voor de organisatie.

Rond aflopende werkzaamheden af

De indruk die u achterlaat nadat u bent opgestapt kan uw toekomstige referenties sterk beïnvloeden. Probeer daarom zoveel mogelijk werkzaamheden af te ronden tijdens uw opzegtermijn. Wees bereid uw opvolger te trainen, losse eindjes aan relevante collega's toe te vertrouwen en/of een gedetailleerd overdrachtsdocument te schrijven. Informeer uw professionele contacten dat u het bedrijf gaat verlaten en vertel hen – indien mogelijk - wie na uw vertrek hun contactpersoon wordt. Stuur deze contacten tevens connectieverzoeken voor LinkedIn als u nog niet “gelinkt” bent.

Laat een positieve indruk achter

Als u ontslag neemt is het belangrijk om uw professionele relaties in stand te houden - anders riskeert u dat uw harde werk voor niets is geweest. Misschien wilt u managers of collega's in uw netwerk houden, of heeft u in de toekomst aanbevelingen van hen nodig. Het kan bovendien ook zijn dat u later in uw carrière weer met dezelfde mensen zult moeten werken. Zorg daarom dat uw relatie met de werkgever positief blijft door op integere en professionele wijze te vertrekken.

Vraag om aanbevelingen

Het is cruciaal om een aanbevelingsbrief te ontvangen (of uw manager te vragen om een mondelinge referentie te geven), zelfs als er al een nieuwe baan op u wacht. Als u (en uw referentie) een profiel heeft op LinkedIn kunt u om een digitale referentie vragen. Zorg dat deze op uw profiel getoond wordt. Vraag in de laatste week van uw werkzaamheden om een referentie en bedank belanghebbenden voor hun leiderschap, enthousiasme, steun, etc. Denk verder dan alleen uw manager - vraag ook aanbevelingen van cliënten, leveranciers, collega's of mensen waarmee u tijdens uw functie regelmatig contact had en die u kunnen aanbevelen.

Ontslag nemen kan lastig zijn, maar zorg ervoor dat u om de juiste redenen opstapt, blijf positief denken en vertrek op goede voet. Op die manier kunt u met een goed gevoel bij uw nieuwe werknemer aan de slag.

Ben je op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website.

Solliciteer nu

Salarisonderzoek

Belangrijke inzichten over salarissen per sector en markttrends.

Ontdek meer

Populaire artikelen