Elke sollicitant kent het, net wanneer u denkt dat u de recruiter overtuigd heeft, krijgt u een onconventionele vraag voor de kiezen. Hoewel u nooit kunt voorspellen wat u precies gevraagd zal worden tijdens een sollicitatiegesprek, kunnen de onderstaande antwoorden op onze tien meest uitdagendeinterview vragen u misschien een helpende hand bieden:

Waarom vertrekt u bij uw huidige werkgever?

Indien de reden voor uw vertrek gelegen is in persoonlijke onenigheid met uw voormalige manager en/of collega's is het beter om dit niet onder de aandacht te brengen. Een dergelijke situatie roept enkel meer vragen op en kan (onbewust) een onjuist beeld van uw persoonlijkheid schetsen bij de interviewer. Leg in plaats daarvan uit dat u op zoek bent naar een nieuwe uitdaging, vertel hoe enthousiast u bent over de rol waarop u solliciteert en hoe zeer u uwzelf herkent in het gezochte profiel.

Hoe reageert u op sturing van bovenaf?

Benadruk hier dat u goed – en graag! – samenwerkt met anderen, hetzij als individuele specialist, hetzij in teamverband. Laat blijken dat u snapt dat teams (doorgaans) aangestuurd moeten worden door een manager en geef een sprekend voorbeeld van hoe u in het verleden professioneel bent omgegaan met sturing van bovenaf.

Hoe goed kunt u omgaan met kritiek?

Hier kunt u uzelf van uw meest menselijke kant laten zien door aan te geven dat iedereen fouten maakt en dat u constructieve feedback ziet als leermomenten die u verder brengen in uw loopbaan en/of specialisatie. Wanneer de interviewers om een voorbeeld vragen, vertel dan over opbouwende kritiek die u eens hebt ontvangen – bij voorkeur betreft het kritiek die niet van toepassing is op de functie waarop u solliciteert – en wat u vervolgens gedaan heeft om die kritiek te overwinnen.

Wat motiveert u?

Dit is niet het moment om te beginnen over geld of materiële zaken. Betere opties zijn: onderdeel zijn van een goed presterend team; bijdragen aan belangrijke en zinvolle projecten; of zien hoeveel impact uw inspanningen hebben voor klanten en/of het bedrijf.

Hoe lang zou het duren voordat u het verschil maakt wanneer u vandaag zou beginnen?

U kunt hierop altijd counteren dat u vanaf dag één hoopt bij te dragen, maar blijf ook realistisch en leg uit dat het waarschijnlijk een aantal maanden zal duren voordat u zich de werking van het bedrijf voldoende eigen heeft gemaakt om een merkbare impact te (kunnen) hebben.

Heeft u ook nog andere sollicitatiegesprekken gevoerd/gepland staan?

Dit is een uitstekende vraag waarmee u de situatie naar uw hand kunt zetten. Immers, een populaire – of populair veronderstelde – kandidaat komt bij iedere werkgever aantrekkelijk over. Geef dus aan dat u actief op zoek bent naar een nieuwe uitdaging, maar wek niet de indruk dat u liever een andere baan zou krijgen dan die waarop u nu solliciteert.

Wat is uw kennis van het bedrijf?

Hier loont uw voorbereiding voor het sollicitatiegesprek. Zet kort uiteen wat u over het bedrijf te weten bent gekomen en laat zien dat u graag meer te weten zou willen komen.

Waarin onderscheidt u zich van de andere kandidaten?

Het is misschien een beetje on-Hollands, maar wees hier niet te bescheiden. Deze vraag leent zich uitstekend om uw capaciteiten tentoon te spreiden. Vertel over uw prestaties tot nu toe en over de teams binnen het bedrijf waarmee u verwacht te kunnen samenwerken.

We achten u overgekwalificeerd voor deze rol. Hoe kijkt u hier zelf tegenaan?

Leg uit dat u zich graag voor de lange termijn aan een organisatie committeert. U kunt zeggen dat u gelooft dat uw eerder toegelichte ervaring u in staat stelt om vanaf het eerste moment significante bijdragen aan de organisatie te leveren. Hier kunt u aan toevoegen dat u van mening bent dat de functie u op het lijf is geschreven.

Is er een aspect dat u niet interessant vindt aan deze baan?

Bij deze vraag is het beter om zo min mogelijk te zeggen. Het kan geen kwaad om te zeggen dat u de functieomschrijving grondig hebt doorgelezen en dat u op dit moment enthousiast bent over alle aspecten van de functie en zin hebt om de nieuwe uitdaging aan te gaan. U kunt ook uw volwassenheid tonen door toe te geven dat sommige zaken in de toekomst mogelijk minder interessant zouden kunnen uitpakken dan andere aspecten, maar dat dit bij elke baan het geval is.

Ben je op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website.

Solliciteer nu

Salarisonderzoek

Belangrijke inzichten over salarissen per sector en markttrends.

Ontdek meer

Populaire artikelen