5 tips on how not to be nervous in an interview image

De meeste mensen zijn voor en tijdens een sollicitatiegesprek enigszins nerveus. Dit is heel normaal: zenuwen zijn eigenlijk niets anders dan een natuurlijke reactie op een belangrijke gebeurtenis. Accepteer dat dit natuurlijke gevoelens zijn en volg deze tips om rustig te blijven tijdens uw sollicitatiegesprek:

1.Visualiseer succes

Mensen die topprestaties leveren – ongeacht binnen welk vakgebied –   gebruiken visualisatietechnieken om over hun zenuwen heen te komen. Verbeeld u hoe het interview zal verlopen en stel u voor dat u kalm de kamer binnenkomt.  Denk u in dat u vragen zelfverzekerd beantwoordt, dat u een goede klik heeft met de interviewer(s) en dat u even later tevreden weer op straat staat. Door u te concentreren op het best mogelijke scenario zult u zien dat u tijdens het gesprek uw zenuwen onder bedwang houdt en rustig blijft.

2.Oefen uw antwoorden

Sollicitatiezenuwen worden vaak veroorzaakt door angst voor het onbekende of bezorgdheid dat u iets verkeerd zult zeggen. Door uw antwoorden op veelgestelde vragen te oefenen, zult u zich comfortabeler voelen en kunt u erop vertrouwen dat u coherente en bondige antwoorden zult geven tijdens het interview.  Oefen uw antwoorden hardop voor de spiegel, of simuleer het sollicitatiegesprek met een vriend(in) om extra feedback te krijgen.

3.Wees voorbereid

Wellicht een open deur, maar door genoeg tijd uit te trekken voor de voorbereiding van uw solicitatiegesprek kunt u uw sollicitatiezenuwen makkelijker onderdrukken. Bevestig de naam en het telefoonnummer van uw interviewer, de tijd waarop u verwacht wordt en vraag - bij twijfel - na wat de dress code is binnen de organisatie (u bent liever te netjes gekleed dan te slordig). Zorg dat u al uw relevante documenten bij u hebt, zoals uw CV, portfolio en/of andere voorbeelden van uw werk uit het verleden. Plan uw reistijd ruim in voor het geval er iets tegen zit in het verkeer/openbaar veroer. Tijdig op de plek van bestemming zijn geeft u tevens de kans om voor het gesprek nog even tot rust te komen.

4.Neem de tijd

Als u tijdens het sollicitatiegesprek nerveus bent, kan het zijn dat u gehaast aan uw antwoord begint, of zelfs gaandeweg de vraag vergeet. Neem dan een momentje de tijd om te verwerken wat er nu precies gevraagd wordt, adem rustig in en zet langzaam en duidelijk uw antwoord uiteen. Als u de vraag vergeet, probeer dan niet het juiste antwoord te gokken. Blijf rustig en vraag de interviewer of hij/zij vindt dat u de belangrijkste punten aangestipt hebt of eventueel nadere toelichting verlangd.

5.Denk positief

 De manier waarop u over een sollicitatiegesprek nadenkt kan een enorme impact hebben op de hoeveelheid druk die u ervaart voorafgaand aan dat gesprek. In plaats van te denken dat u beoordeeld wordt, is het raadzaam te proberen om het gesprek als een uitdaging te zien. Herinner uzelf aan successen uit het verleden en concentreer u op uw kwaliteiten welke u de juiste persoon voor de baan maken. Verwacht niet van uzelf dat u perfecte antwoorden geeft (die bestaan immers niet) en vermijd gedachtes over zaken buiten uw invloedsfeer, zoals de concurrentie voor de positie waarop u solliciteert. Doe simpelweg uw best, meer kunt u niet doen.

Ben je op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website.

Solliciteer nu

Salarisonderzoek

Belangrijke inzichten over salarissen per sector en markttrends.

Ontdek meer

Populaire artikelen