De eerste indruk telt. Dat geldt zowel voor bedrijven als voor medewerkers. Als de eerste dagen van nieuwe medewerkers fijn en vlot verlopen, vindt dit zijn weerslag in hun werk. Als nieuwe collega's zich echter niet ondersteund voelen en aan hun lot overgelaten worden, lopen de wittebroodsweken eerder af dan verwacht.

Als werkgever wilt u de goede tijden zo lang mogelijk laten duren. Een gelukkige werknemer is immers een productieve werknemer. Volg onze tips om ervoor te zorgen dat de indiensttreding van uw nieuwe collega's soepel verloopt.

1. Veelgestelde vragen? Stel een welkomstpakket samen

Welke tools moet ik gebruiken? Moet ik op bepaalde punten in mijn werkproces goedkeuring vragen? Bij wie kan ik terecht als ik…?

Elk bedrijf heeft standaardantwoorden op al dat soort vragen van nieuwe werknemers. Een welkomstpakket moet informatie bevatten over de bedrijfsgeschiedenis en -cultuur, duidelijke werkprocedures, de belangrijkste stakeholders en contactpersonen, voordelen, rechten en verantwoordelijkheden.

Presenteer dit op een goed gestructureerde manier én op een gemakkelijk toegankelijke plek. Als u nog geen welkomstpakket heeft, moet u daar nu mee beginnen. Om ervoor te zorgen dat u de belangrijkste vragen meeneemt, moet u uw (nieuwe) werknemers vragen naar de uitdagingen en moeilijkheden waarmee ze te maken kregen toen ze bij uw bedrijf aan de slag gingen.

Een goede start helpt uw nieuwe talent beter op weg en zo zijn ze sneller productief. Ze leren beter, waarderen uw hulp en kunnen u helpen het integratieproces van toekomstige nieuwe collega's te verbeteren!

2. Geef nieuwe werknemers een buddy!

De eerste paar dagen zijn het perfecte moment om uw nieuwe teamlid aan uw medewerkers voor te stellen. Zet een buddysysteem op en koppel uw nieuwe talent met een ervaren kracht die vertrouwd is met het reilen en zeilen van uw bedrijf.

De buddy wordt dan de algemene contactpersoon voor vragen over het werk, zodat nieuwe starters de bedrijfscultuur beter begrijpen en zich echt welkom voelen. Goede persoonlijke relaties op het werk stimuleren de loyaliteit van werknemers en helpen een prettige werksfeer te creëren, wat weer een positief effect heeft op de productiviteit.

3. Denk terug aan het verleden

Dit is het moeilijkste deel. U heeft er natuurlijk alles aan gedaan om uw nieuwe werknemers te verwelkomen, maar ze kunnen nog steeds voor problemen komen te staan. Wees geduldig. Vergeet niet dat uzelf niet zo lang geleden in hetzelfde schuitje zat. Wat u nu misschien natuurlijk en logisch lijkt, kan voor hen een totaal nieuwe aanpak en mentaliteit zijn.

In plaats van ze onder druk te zetten met onmogelijke deadlines, herinner ze eraan om advies te vragen van hun buddy of naar uw kantoor te komen voor een praatje. Stel u hartelijk op, laat zien dat ze op een veilige plek zijn en dat ze openhartig kunnen zijn. Hoe veiliger ze zich voelen, hoe sneller ze zich geïntegreerd voelen in het team.

Ontdek meer praktische tips met betrekking tot het zoeken van een nieuwe baan in onze adviessectie. Of als u er klaar voor bent, zoek dan hier uw volgende baan. 

 

 

 

Op zoek naar medewerkers?

Wilt u met ons praten over uw wervingsbehoeften?

Neem contact op

Populaire artikelen