Een interimmanager kan op verschillende manieren handig zijn. Van het invullen van een dringende behoefte, tot het begeleiden van een overgangsfase van het bedrijf, een interimmanager kan net de persoon zijn die je team nodig heeft.

Een interimmanagers zijn vergelijkbaar met management-consultants, maar zijn meer gespecialiseerd. Ze bieden ook een meer volledige benadering van uw situatie. Interimmanagers zijn daarom uitermate populair.

Als je twijfelt of het inhuren van een interimmanager wel de juiste keuze is, dan hebben we hier enkele vragen die je kunt stellen om de situatie te beoordelen.

Heb je onmiddellijk iemand nodig?

De kans is groot dat je niet veel tijd hebt om te handelen, als het bedrijf bijvoorbeeld voor grote veranderingen staat of als iemand die van vitaal belang was voor het bedrijf vertrokken is. In deze situaties kan een interimmanager van grote waarde zijn.

Het inhuren van de juiste manager kan maanden in beslag nemen, maar een interimmanager kan al binnen enkele dagen beschikbaar zijn. Ze werken meestal voor een periode van drie tot negen maanden, dit kan voor u een prima tijdspanne zijn om een vaste medewerker aan te werven of voor uw bedrijf om zich aan te passen aan de uitdagingen waar het voor staat.

Heb je een specifiek probleem?

Tenzij je de hulp van een generalist nodig hebt, is een interimmanager waarschijnlijk de beste oplossing. Deze professionals zijn specialisten in hun vakgebied en weten hoe ze uw uitdagingen moeten aanpakken.

In tegenstelling tot typische managementconsultants, ontwikkelen zij een plan voor het bedrijf en zorgen zij voor de uitvoering ervan. Waar consultants de implementatie aan het bedrijf overlaten, zal een interimmanager zijn visie doorvoeren en ervoor zorgen dat dit het beoogde effect heeft.

Heb je een onafhankelijke mening nodig?

Terwijl managementconsultants meestal aan een bureau rapporteren, zal een interimmanager rechtstreeks rapporteren. Hun primaire doel is om de organisatie doeltreffender te laten functioneren, waardoor zij altijd het belang van het bedrijf voor ogen houden.

Bovendien raken ze niet verstrikt in kantoorpolitiek, omdat het tijdelijke medewerkers zijn. Zij zijn er om de job tot een goed einde te brengen en om de dingen beter te laten lopen, ook als dit stof doet opwaaien.

Werk je met een beperkt budget?

Een fulltime medewerker in dienst nemen is duur. Als het bedrijf in een overgangsfase zit, heeft u misschien niet het extra kapitaal om een nieuwe manager aan te trekken die uw team kan leiden.

Interimmanagers worden alleen betaald voor de dagen die ze werken en komen enkel voor de periode dat ze nodig zijn. Ze laten een team achter dat beter functioneert dan ooit tevoren, en dat alles binnen een haalbaar budget.

Wil je te veel opschudding vermijden?

Telkens als er structurele veranderingen plaatsvinden, worden mensen nerveus. Als je iemand fulltime wil aanwerven, vooral wanneer uw bedrijf in een overgangsfase is terechtgekomen, kunnen mensen scherp reageren. De onzekerheid van een nieuwe leidersfiguur kan in sommige gevallen behoorlijk intimiderend zijn.

Maar een interimmanager blijft maar voor een bepaalde periode. Daardoor hebben ze automatisch minder kans om een negatieve reactie uit te lokken bij de medewerkers. Zij zullen meer openstaan voor de suggesties en strategieën van deze tijdelijke kracht, zodat deze ook zeker kan zijn van de positieve impact die hij uitoefent tijdens zijn aanwezigheid.

Mocht het toch botsen tussen een lid van uw team en de interimmanager, dan loopt je niet het risico de medewerker hierdoor te verliezen. Zij zullen vaker bereid zijn om "nog even vol te houden" totdat de interimmanager vertrekt.

Een interimmanager kan echt wonderen doen voor een bedrijf. Ze worden steeds populairder, dus de vraag naar deze ervaren probleemoplossers zal alleen maar toenemen.

 

 

Op zoek naar medewerkers?

Wilt u met ons praten over uw wervingsbehoeften?

Neem contact op

Populaire artikelen