Om financieel directeur (CFO) te worden, zijn een universitaire studie en veel ervaring vereist. Wat zijn de geschiktste opleiding? Welke soort ervaring verwachten de recruiters? Welke loopbaanontwikkeling ligt er in het verschiet? Ons informatieblad over het beroep van financieel directeur biedt inzicht.

Overzicht opleidingen

De functie van financieel directeur is toegankelijk voor sollicitanten met minimaal een bachelor in management, finance of boekhouding. De favoriete route blijft een studie bedrijfskunde aan een toonaangevend instituut; deze veeleisende opleidingen geven direct toegang tot sleutelfuncties op financieel gebied. Aan deze instellingen is een masterstudie op boekhoudkundig en managementgebied mogelijk en deze is ideaal voor de hogere functies op deze twee terreinen.  De combinatie van vakgebieden is onbetwistbaar een belangrijk pluspunt als we kijken naar de ervaring en het professionele netwerk dat hiermee kan worden verkregen.

De verwachte ervaring

Een universitaire studie is niet voldoende om naar de functie van financieel directeur te dingen.  Werkervaring in een accountantskantoor lijkt noodzakelijk. Ervaring in specifiekere functie in controlling of op een ander hoog boekhoudkundig niveau is ook denkbaar. De sollicitant moet kunnen aantonen dat hij al meerdere zware projecten met succes heeft afgesloten en dat zijn loopbaan een constante progressie laat zien.

Kandidaten voor de functie van CFO kunnen in het bijzonder blijk geven van hun competenties dankzij ervaring als management- of financieel controller, ervaren hoofdaccountant in een groot accountantskantoor of directeur van de boekhoudafdeling.

Loopbaanontwikkeling

Na een aantal jaren kan een financieel directeur een volgende stap in zijn carrière in de richting van hogere hiërarchische posities overwegen.  Zo kan hij toetreden tot de algemene directie van de onderneming, maar ook solliciteren op de functie van algemeen directeur belast met financiën, financieel directeur voor Europa of internationaal financieel directeur of andere gelijkwaardige functies.

Het beroep van CFO verandert in de loop van de jaren ook. De technische competenties veranderen en worden belangrijker (bijvoorbeeld financiering via een LBO), evenals het risicobeheer (verbetering van risicobeheersingsinstrumenten en -processen) en het strategische aspect (vooruitlopen en inspelen op conjunctuurontwikkelingen die belangrijk zijn voor de bedrijfsontwikkeling). Ook internationale transacties spelen een steeds grotere rol.

Bekijk onze vacatures in de financiële sector.

Ben je op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website.

Solliciteer nu

Op zoek naar medewerkers?

Wilt u met ons praten over uw wervingsbehoeften?

Neem contact op

Salarisonderzoek

Belangrijke inzichten over salarissen per sector en markttrends.

Ontdek meer

Populaire artikelen