Gender Gap Image Blog

Over één jaar moet de Raad van Bestuur van alle grote bedrijven in België voor ten minste 30 procent uit vrouwen bestaan. Maar België – waar 9 op de 10 CEOs mannelijk zijn - presteert nog steeds slecht vergeleken met landen als IJsland en zelfs Jamaica. Wat kunnen we van hen leren?

Elk jaar reikt financieel magazine Trends een prijs uit aan de Belgische Manager van het Jaar. Hoeveel vrouwen hebben deze prijs gewonnen sinds hij in 1985 voor het eerst werd uitgereikt? Twee. En één van die winnaressen, Rose Claeys, moest de prijs met haar zwager delen.

Is dit lage aantal verrassend? Niet echt, gezien het kleine percentage vrouwen in de hoogste managementfuncties.  Uit een recent onderzoek van PageGroup in België bleken maar liefst 9 op de 10 CEOs man.

Het is verassend dat deze verhouding nog steeds zo scheef is. Want, vijf jaar geleden stelde de Belgische overheid al een quotum in, waarin staat dat in het jaar 2017 een derde van de Raad van Bestuur van grote bedrijven uit vrouwen moet bestaan. Kleinere bedrijven krijgen twee jaar extra om dit doel te bereiken. Maar krap een jaar voor die eerste deadline is er nog een hoop werk te verzetten; zo blijkt 70% van de organisaties (nog) geen quotum te hanteren voor vrouwen in leidinggevende posities. We zetten de landen die het volgens het Wereldeconomisch Forum wél goed doen even op een rijtje:

1. IJSLAND
Volgens het Wereldeconomisch Forum is IJsland mogelijk het eerste land ter wereld dat deze kloof tussen de seksen binnenkort zal dichten: het verschil is al voor 88 procent opgelost. Het land heeft niet alleen de meeste vrouwelijke bestuursleden (44 procent), maar heeft ook nog eens 20 van de afgelopen 50 jaar een vrouwelijk staatshoofd gehad, en bijna de helft van de IJslandse ministers en parlementsleden is vrouw.

Maar waarom doet IJsland het zoveel beter dan de meeste andere landen, waaronder België? Een veelgenoemde reden is dat IJsland een zeer kleine economie heeft waar talent en menselijk kapitaal schaars zijn. Als het land dat talent niet wil verliezen, moet het zorgen dat mannen én vrouwen hun werk kunnen combineren met hun gezinsleven en sociale verplichtingen. Dat is ook de reden dat bijvoorbeeld kinderopvang in IJsland erg goedkoop is.

2. JAMAICA
Wellicht is Jamaica niet het eerste land dat in u opkomt als u aan de gelijkheid van de seksen denkt. In de laatste Gender Gap Index van het Wereldeconomisch Forum staat Jamaica op de 65e plaats, van de 145 landen. Maar wat betreft het percentage vrouwelijke managers laat dit Caraïbische eiland België ver achter zich.

Volgens het nieuwste onderzoek van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) is meer dan 59,3 procent van alle managers in Jamaica vrouw. Eén van de belangrijkste redenen hiervoor is dat vrouwen in Jamaica de belangrijkste kostwinners zijn. Ook zijn zij vaak beter opgeleid dan de meeste mannen: 40 procent van de vrouwen heeft hoger onderwijs gevolgd, terwijl maar 18 procent van de Jamaicaanse mannen naar de universiteit gaat.

3. DOMINICAANSE REPUBLIEK
Ondanks dat de maatschappij in de Dominicaanse Republiek op veel gebieden nog erg traditioneel is - mannen doen geen huishoudelijk werk - maken vrouwen een belangrijk deel uit van de zakenwereld. Het land staat zelfs op de eerste plaats in de wereldwijde ranglijst van de Internationale Arbeidsorganisatie wat betreft het percentage vrouwelijke senior managers (55,8 procent). Daarvoor bestaan een aantal redenen: de Dominicaanse Republiek is de snelst groeiende economie in Midden-Amerika en de Caraïben. Eén van de grootste sectoren is toerisme, waar van oudsher veel vrouwen werken. Daarnaast zijn vrouwen in de Dominicaanse Republiek net als in Jamaica vaak beter opgeleid dan mannen.

Wat kan België leren van deze voorbeelden? Het is niet makkelijk - zo niet onmogelijk - om de situatie in België te vergelijken met opkomende economieën als die in Jamaica en de Dominicaanse Republiek.  Maar wat deze ons wel laten zien is het feit dat vrouwen, als zij de kans krijgen, ook de gelegenheid zullen aangrijpen. Als België net als IJsland en andere noordse landen belemmeringen zoals de kosten van kinderopvang wegneemt, moet het de top 5 van de Gender Gap Index kunnen halen. Waar wachten we op?

Bekijk de volledige infographic en klik voor de meest recente managementvacatures hier

Summary

Als België net als IJsland en de meeste Scandinavische landen belemmeringen zoals de kosten van kinderopvang wegneemt, moet het de top 5 van de Gender Gap Index kunnen halen.

Op zoek naar medewerkers?

Wilt u met ons praten over uw wervingsbehoeften?

Neem contact op

Ben je op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website.

Solliciteer nu

Salarisonderzoek

Belangrijke inzichten over salarissen per sector en markttrends.

Ontdek meer

Populaire artikelen