We hebben het allemaal al moeten doen: cv's versturen naar talloze recruiters of personeelsmanagers en wachten op een antwoord. In de digitale wereld van vandaag worden personeelsmanagers voor elke nieuwe vacature overspoeld met cv’s. U mag zich gelukkig prijzen als uw cv meer dan 30 seconden aandacht krijgt.  Om een aantrekkelijker cv en sollicitatiebrief te schrijven, moet u de aandacht van de lezer te pakken zien te krijgen en deze in een paar seconden heel wat waardevolle informatie zien mee te geven. Dat doet u zo:

Stem uw cv af op de functie waarnaar u solliciteert

De standaard-cv's of de modellen die u online vindt volstaan daarvoor niet. Voor elke functie worden andere vaardigheden gevraagd, of het nu gaat om interpersoonlijke, analytische, communicatieve of leiderschapsvaardigheden - u zal uw cv moeten toesnijden op de functie in kwestie.

Zet de belangrijkste informatie bovenaan

Of het nu een kort overzicht is van uw ervaring of de kennis die voor een functie vereist is, zorg er steeds voor dat deze bovenaan staat. Dit zal de lezer helpen om zijn aandacht te richten op wat uw kandidatuur uniek maakt en waarom u een goede keuze bent.

Meld ook nog niet afgeronde opleidingen of cursussen

Indien voor een functie een bepaalde talenkennis of een diploma wordt gevraagd waar u niet over beschikt, maar u volgt hiervoor wel lessen, wacht dan niet tot u bent afgestudeerd om dit belangrijke punt op uw cv te vermelden. Maak duidelijk dat u bezig bent met leren.

Houd het kort

Een cv moet alleen relevante informatie vermelden en niet langer zijn dan twee pagina's.

Lees de cv goed na op schrijffouten.

Druk de cv af en plaats uzelf in de schoenen van degene die de cv gaat lezen en het interview zal afnemen. Vraag iemand anders om het hele document nog eens na te kijken voor u het verstuurt.

Bekijk elk punt en ga na wat de bedoeling is van elke zin

Zorg ervoor dat hetgeen in uw cv staat vandaag nog steeds van toepassing is en gooi eruit wat geen zin meer heeft. Bent u nog steeds een expert op het gebied van SAP? Spreekt u nog steeds vloeiend Duits?

Schuw geen cijfers om bepaalde dingen te benadrukken

KPI's, omzet, het aantal mensen dat door uw werk werd beïnvloed, hoeveel mensen u heeft geleid en het percentage waarmee u uw doelstellingen heeft overtroffen.

Vermijd hiaten in uw carrière

Een heikel punt dat recruiters of personeelsmanagers altijd de wenkbrauwen doet fronsen zijn grote hiaten in de tijdlijn van uw werkervaring. Leg meteen zelf uit waarom u een bepaalde periode niet heeft gewerkt, in plaats van dit gewoon open te laten.

Begin met een goede titel

Een interessante titel boven uw cv trekt de aandacht van de lezer.

Werk de cv regelmatig bij

Uw cv af en toe eens onder handen nemen, is de beste manier om het juist en actueel te houden.

Ben je op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website.

Solliciteer nu

Salarisonderzoek

Belangrijke inzichten over salarissen per sector en markttrends.

Ontdek meer

Populaire artikelen