Sommige functies in de finance-sector zullen door nieuwe technologie overbodig worden. Daardoor verandert ook de rol van finance professional:  ze zullen zich minder met rapportering bezighouden, en bedrijfsadviseurs worden ingezet. "De financiële talenten van morgen zijn de mensen die het echt allemaal begrijpen: technologie, data, automatisering... én die het goed kunnen uitleggen," zegt Frederick D’Hauw van Michael Page.

In dit artikel zet Michael Page zes trends op een rij die komende drie jaar een belangrijke rol spelen in de finance-sector. We bespreken de factoren die ten grondslag liggen aan de veranderingen en geven een aantal tips aan finance-professionals om hun huidige potentieel volledig te benutten en onmisbaar te worden voor toekomstige werkgevers.

Aanjagers van veranderingen in finance

 Waar moet een finance-professional op letten als hij of zij bij een bedrijf solliciteert? En hoe houd je je staande in de automatiseringsgolf die op komst is?  

  • Combineer theoretische kennis met sterke vaardigheden
  • Stel je flexibel op
  • Wees nieuwsgierigheid en reageer snel
  • Zoek een mentor
  • Gedrevenheid is essentieel om problemen op te lossen en te leren
  • Gebruik je opleiding om je eigen stem te vinden

Combineer theoretische kennis met sterke vaardigheden

Hoewel de traditionele accountant minder toekomstmogelijkheden heeft, is een mix van traditionele kennis en nieuwe technische vaardigheden een uitstekend profiel voor een toekomst van finance. "Als je ben afgestudeerd in accountancy, moet je je kennis aanvullen vaardigheden zoals programmeren, data-analyse, visualisatie of statistisch programmeren," adviseert Eugene Low van Experian.

Zoals Frederick D’Hauw van Michael Page zegt: "De sleutel voor het succes binnen finance is dat je de digitale en technische capaciteiten ontwikkelt waardoor je kunt groeien. Als je van beide je belangrijkste troeven maakt en aantoont dat je er ervaring in hebt opgedaan, dan zullen bedrijven dat opmerken. Het kan overigens nooit kwaad om je soft skills te benadrukken – daaruit blijkt dat je een uitstekende medewerker kunt zijn," merkt hij op.

Kunnen aantonen dat je over een heel brede ervaring beschikt, wordt nu erg gewaardeerd, meer dan een carrière die zich beperkte tot cijferwerk. "Probeer vervolgens om je carrière uit te bouwen met uiteenlopende functies en ervaringen, en je keuze niet louter te baseren op dat iets hogere salaris," zegt Frederick D’Hauw.

Stel je flexibel op

Traditionele functies in finance zullen uiterst gespecialiseerd en wendbaar worden. Flexibele mensen zullen daarbij kunnen profiteren van de efficiëntie die automatisering en data met zich meebrengen. "Voor finance zijn het echt boeiende tijden, als je tenminste graag wilt blijven leren – en positief staat tegenover de verandering die daarmee gepaard gaat," zegt Frederick D’Hauw  van Michael Page.

Graeme McKenzie van EY zegt: "Ik maakte me zorgen over de sector, en ik vroeg me af waar de volgende CFO vandaan zou komen." "Nu ben ik optimistischer over functies in finance dan vijf jaar geleden, toen iedereen bang was voor een braindrain, zelfs in Europa."

Wil je meldingen van alle interessante vacatures in finance ontvangen? Maak hieronder simpel een account aan:

Nieuwsgierigheid en een passie voor wendbaarheid

Flexibiliteit, wendbaarheid en een gezonde dosis nieuwsgierigheid zijn een must voor de succesvolle financeprofessional van morgen. "Je hebt die nieuwsgierigheid en wendbaarheid die gepaard gaat met een inzicht in de data echt nodig," zegt Graeme McKenzie van EY. "Zodat je niet alleen accepteert wat er in de rapporten staat, maar op basis daarvan ook de juiste vragen stelt, of mogelijk nieuwe trends vaststelt waarmee rekening moet worden gehouden."

En zoals Frederick D’Hauw van Michael Page zegt, moet je in de moderne zakenwereld snel kunnen reageren. "Een grotere wendbaarheid is essentieel, want laten we wel wezen, het tempo waarin bedrijven en sectoren veranderen is fors toegenomen, en dat gaat nu niet veranderen," voegt hij toe.

Zoek een mentor

"Met uitstekende technische vaardigheden en een goede academische basis kun je jezelf verder ontplooien door een beroep te doen op een mentor, om er zeker van te zijn dat je de juiste persoonlijke en gedragsgebonden vaardigheden ontwikkelt," aldus Frederick D’Hauw van Michael Page.

Alan Hyslop van Global Petro Storage legt uit dat je dankzij een mentor een grondiger inzicht verwerft in de manier waarop kennis en ervaring in concrete situaties worden toegepast. "En precies daar zijn veel soft skills nuttig: managing up, andere mensen managen, meningen uiten in een groepsomgeving, ... allemaal dingen die in werkelijkheid belangrijk zijn om je carrière uit te stippelen," zegt hij.

Terug naar boven ↑

Gedrevenheid is essentieel om problemen op te lossen en te leren

In een omgeving waar data centraal staan, zijn het finance-professionals die een probleem via een achterpoortje benaderen die in het oog springen, niet degene die zich neerleggen bij de voor de hand liggende oplossing. "Als een pas afgestudeerde of gevestigde financeprofessional wordt niet van je verwacht dat je je in no time ontpopt tot een technisch of digitaal wonder, maar je moet wel voldoende flexibel zijn om nieuwe digitale capaciteiten – zoals nieuwe software – optimaal te benutten," zegt Frederick D’Hauw van Michael Page.

Peter Fahey van AstraZeneca is het daarmee eens. "Waarin nieuw talent voor ons anders is, is dat ze hun hele leven omringd zijn geweest door technologie en digitalisering," zegt hij. "Maar niet alleen jong nieuw talent is enthousiast over verandering. Ik durf te beweren dat de overgrote meerderheid van oudere financeprofessionals ook wil blijven leren."

Gebruik je opleiding om je eigen stem te vinden

Wat is belangrijker: wat je geleerd hebt tijdens je studie of wat je geleerd hebt door ervaring? Het antwoord is: beide. Frederick D’Hauw van Michael Page legt uit: "Ja, je kwalificaties zijn belangrijk, maar het op prestaties gebaseerde 'testparcours' waar je in verschillende fasen van je carrière op de proef wordt gesteld, is dat eveneens."

In het begin van je carrière lijken deze aspecten die weinig met kwalificaties te maken hebben minder belangrijk, maar dat is niet zo," zegt Alan Hyslop. "Het zijn die dingen die bepalen hoe succesvol de latere fasen van je carrière zullen zijn. Wat er na de eerste fasen van je carrière niet verandert, is dat je meningen moet kunnen vormen en uiten, effectief moet kunnen communiceren in een groep en commercieel ingesteld moet zijn."   

Ben je op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website.

Solliciteer nu

Salarisonderzoek

Belangrijke inzichten over salarissen per sector en markttrends.

Ontdek meer

Populaire artikelen