Waarom is het nodig om te netwerken? Als u voor een carrière als interim professional heeft gekozen, zijn effectieve netwerkvaardigheden essentieel voor uw succes. Aangezien u regelmatig van functie zult wisselen en op zoek zult zijn naar nieuwe mogelijkheden, is een goed netwerk van nuttige contacten van grote waarde.

Connecties binnen uw sector kunnen zeer nuttig blijken als u op zoek bent naar een nieuwe functie. Bij netwerken hoort het aangaan van nieuwe zakelijke relaties én het actief onderhouden van langetermijncontacten in het wederzijds belang.

Hopelijk bieden uw netwerkactiviteiten u nieuwe kansen en mensen bij wie u terecht kunt voor zakelijk advies en kennis.

Kansen om te netwerken

Als interim professional is het belangrijk om zelf kansen te creëren om te netwerken. Probeer zoveel mogelijk relevante evenementen in uw sector bij te wonen, of het nu een congres, een beurs of juist een socialer evenement is.

Het internet biedt een overdaad aan nieuwe mogelijkheden om contact te houden. Stuur uw contacten - waaronder recruiters - van tijd tot tijd een persoonlijke e-mail update om hen te laten weten dat u beschikbaar bent en zorg dat uw LinkedIn profiel altijd bijgewerkt is. Kijk ook altijd uit naar kansen om uw contacten van dienst te zijn - bijvoorbeeld door hun diensten aan te bevelen of hen aan anderen voor te stellen. Netwerken werkt tenslotte twee kanten op.

Zeven top tips voor succesvol netwerken

  • Stel uzelf duidelijke netwerkdoelen. Streef er bijvoorbeeld naar om tijdens een evenement tenminste vijf nieuwe mensen te spreken, of om contactgegevens uit te wisselen met iemand van een specifieke organisatie.
  • Houd uw 'elevator pitch' paraat. Dit is een korte samenvatting over uzelf en uw werk waarmee u zichzelf effectief kunt introduceren.
  • Zorg dat u genoeg visitekaartjes bij de hand hebt.
  • Ga alleen. Als u altijd samen met een collega of vriend bent, kan het verleidelijk zijn om alleen met hem of haar te praten en niet met anderen in contact te komen.
  • Wees zelfverzekerd en geloofwaardig. Zorg dat u zichzelf effectief verkoopt zonder arrogant over te komen, en durf aan het eind van het gesprek om een visitekaartje of e-mailadres te vragen.
  • Toon oprechte interesse in andere mensen en doe moeite om uw nieuwe contact waarde te bieden. Dit kan bijvoorbeeld door hem of haar aan iemand voor te stellen, of door relevante inzichten te bieden.
  • Vergeet niet om deze nieuwe introducties op te volgen. U kunt bijvoorbeeld een uitnodiging voor LinkedIn of een snelle e-mail sturen.

En houd naast uw netwerkactiviteiten ook een oogje op onze actuele vacatures.

Populaire artikelen