Trends zoals blockchain, mobiele portemonnees en robot-adviseurs worden straks basistechnologieën. Hoewel de Verenigde Staten nog steeds voorloper is, wordt ook Europa in rap tempo een belangrijke speler in de wereld van de fintech startups. Deze 4 fintech trends vormen in heel Europa de basis van de ontluikende cash-loze maatschappij - en de banen die deze met zich meebrengt.

1. Blockchain

Stelt u zich voor: een digitaal kasboek waarin gebruikers via netwerk direct transacties kunnen doen en verifiëren, zonder tussenkomst van een centrale autoriteit. Met een onpartijdig blockchain-systeem kan een partij die de gegevens wil inzien dit online doen, wanneer en waar dan ook.

Specialisten voorspellen al tijden dat deze blockchain een revolutie zal ontketenen in de financiële sector. Maar de technologie kan ingezet worden door elke sector waar gegevens op een veilige manier moeten worden uitgewisseld. Het Franse bedrijf Woleet biedt bijvoorbeeld blockchain-diensten om de herkomst van geneesmiddelen te traceren en zo namaak tegen te gaan.

“Veel grote banken investeren nu in blockchain-technologie om te voorkomen dat zij in de toekomst omzet verliezen aan startups,” zegt Christoph Trauttenberg, Director van Michael Page in Oostenrijk. “Dit zal ongetwijfeld de vraag naar kandidaten beïnvloeden.”

Met de opkomst van blockchain-technologie zal de vraag naar relatiemanagers, adviseurs voor vermogensbeheer en financiële en aandelenanalisten langzamerhand plaatsmaken voor een grotere vraag naar compliance, reglementaire en financiële beleidsspecialisten, en naar accountants en fiscalisten.

2. Robot-adviseurs

Robot-adviseurs zijn een soort automatische beleggingsdienst die aandelen en obligaties beheren voor een fractie van de prijs die vermogensbeheerders of relatiemanagers daar normaliter voor vragen. Volgens een recent rapport van KPMG zullen robot-adviesplatformen tegen 2020 zo'n 2 biljoen euro aan vermogen beheren. Een aantal Europese bedrijven biedt deze diensten al aan, zoals Scalable in Duitsland en Oostenrijk, Truewealth in Zwitserland, Yomoni in Frankrijk en Easyvest in België.

Waar een relatiemanager bij een privébank over het algemeen 2.500 tot 6.500 euro uitgeeft aan allerlei activiteiten en dinertjes om een nieuwe klant voor zich te winnen, biedt een robot-adviseur dezelfde dienst voor een fractie van de prijs, staat hij dag en nacht voor u klaar, ongeacht uw tijdzone, en heeft hij geen emotionele of irrationele voorkeuren. 

De groei van deze sector zal ook nieuwe arbeidskansen opleveren. Er zal veel vraag zijn naar software-ingenieurs, front-end en back-end ontwikkelaars van mobiele toepassingen, gedragsonderzoekers en zelfs cyberbeveiligingsprofessionals.

3. Mobiele portemonnees

De bankensector is al aan het verschuiven van online bankieren naar mobiel bankieren. Volgens een onderzoek van Intelling zullen transacties met mobiele portemonnees in de Europese Unie de komende vier jaar met 61,8 procent toenemen. Zweedse mobiele betalingsdienst Swish wordt nu al ingezet door alle grote banken in de Noordse landen. Startups als Kwixo en Buyster bieden in Frankrijk soortgelijke diensten aan. En multinationals zoals Apple, Google en Samsung hebben ook in de technologie geïnvesteerd.

“Digitalisering is een belangrijk onderwerp omdat banken flink onder druk staan op het gebied van kosten en omzet,” vertelt Stephan Surber, die de afdeling Banken & Financiële dienstverlening van Michael Page in Zwitserland heeft opgezet. “Daarom zullen fintech startups die de nadruk leggen op innovatie blijven groeien. Er zijn zelfs fintech-bedrijven in Zwitserland die hun diensten uitbreiden naar opkomende markten, waar een tekort aan banken is. Door de ontwikkeling van deze nieuwe technologie kunnen mensen gewoon met hun mobiele telefoon betalen, waar ze ook zijn.”

“De nieuwe technologie zal het aantal vacatures voor IT-professionals opdrijven, waaronder voor software- en app-ontwikkelaars, user experience designers en big data analisten. Maar er zullen ook vacatures ontstaan voor kandidaten met een andere professionele achtergrond,” zegt Minh Truong, hoofd van de afdeling Sales & Marketing bij Michael Page België.

 Hij vertelt: “Zo hebben we veel kandidaten geworven voor Worldline, een bedrijf dat digitale betaaloplossingen ontwikkelt. Ik weet zeker dat we in de toekomst meer van dit soort klanten zullen zien.”

 4. Peer-to-peerleningen

Peer-to-peerleningen, ook bekend als P2P lenen, koppelt geldschieters direct aan mensen die een lening nodig hebben. Aangezien de bedrijven die deze P2P-leningen aanbieden geheel online opereren, hebben ze minder vaste kosten en kunnen ze goedkopere diensten bieden dan traditionele financiële instellingen.  Volgens een onderzoek door het Cambridge Centre for Alternative Finance zijn Frankrijk, Duitsland en Nederland de grootste markten voor P2P-leningen, gevolgd door Finland, Spanje, België en Italië.

“Dit is zeker een groeiende sector in Europa,” zegt Christoph Trauttenberg. “We werken momenteel samen met een bedrijf dat dit soort diensten aanbiedt en samenwerkt met grotere banken om hun klanten kleinere leningen aan te bieden, tot 200.000 euro. We hebben hen geholpen bij het werven van een aantal landenmanagers.”

Bent u op zoek naar een nieuwe baan binnen finance? Bekijk onze nieuwste vacatures hier.

Op zoek naar medewerkers?

Wilt u met ons praten over uw wervingsbehoeften?

Neem contact op

Ben je op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website.

Solliciteer nu

Salarisonderzoek

Belangrijke inzichten over salarissen per sector en markttrends.

Ontdek meer

Populaire artikelen