Actief netwerken is essentieel om verder te komen in uw carrière. Netwerken draait eigenlijk om niets anders dan het opbouwen van langdurige relaties en een goede reputatie gedurende een langere periode. U moet mensen leren kennen waarvoor u iets kunt betekenen en die u, op hun beurt, mogelijk weer kunnen helpen. Uw netwerk omvat iedereen die u kent; van vrienden tot familie en van uw collega's tot kennissen. We sommen de belangrijkste voordelen van netwerken hieronder voor u op:

Het versterken van relaties

Netwerken draait om delen en niet om nemen. Een vertrouwensband moet ontstaan en de mensen in het netwerk moeten elkaar helpen bij het bereiken van doelen. Regelmatig contact onderhouden met uw relaties en het zoeken naar mogelijkheden om hen verder te helpen versterkt de band. Daarmee creëert u een voedingsbodem voor informele samenwerking . Wellicht kun u aanspraak doen op uw relaties op het moment dat u hulp kunt gebruiken om uw doelen te bereiken.

Frisse blik

Uw netwerk kan een uitstekende bron van nieuwe perspectieven en ideeën vormen die u in uw functie kunnen helpen. Immers, netwerken kenmerkt zich door het uitwisselen van informatie over de problemen, ervaringen en doelen waar u (of uw organisatie) tegenaan loopt. Op dezelfde manier is het aandragen van nuttige ideeën bij uw relaties een uitstekende manier om uw reputatie als innovatief denker te (be)vestigen.

Profilering

Netwerken verhoogt uw zichtbaarheid, zowel binnen als buiten uw organisatie. Dit is van essentieel belang voor het opbouwen van een carrière. Het regelmatig bijwonen van professionele en sociale bijeenkomsten zort ervoor dat uw gezicht wordt herkend. Vervolgens kunt u werken aan uw reputatie als een deskundig, betrouwbaar en hulpvaardig persoon door het delen van nuttige informatie aan mensen die dit kunnen gebruiken.

Toegang tot mogelijkheden

Door uw contacten uit te breiden, opent u deuren naar nieuwe zakelijke mogelijkheden of kansen voor uw carrière/ persoonlijke groei. Actief netwerken kan ervoor zorgen dat men aan u denkt wanneer zich een mogelijkheid, zoals een vacature of aanbesteding, voordoet. Het vergroot uw kans om aan mogelijk relevante mensen te worden voorgesteld of om doorverwezen te worden voor een nieuwe baan.

Nieuwe informatie

Netwerken biedt een geweldige mogelijkheid voor het uitwisselen van best practices (beproefte oplossingen) en informatie over uw sector of (con)collega’s. Een warm netwerk aan geïnformeerde en verschillende contacten betekent toegang tot nieuwe en waardevolle informatie.

Advies en ondersteuning

Het inwinnen van advies bij ervaren collega's is een belangrijk onderdeel van netwerken. Het bespreken van gemeenschappelijke uitdagingen en kansen opent de deur naar waardevolle suggesties en sturing. Het aanbieden van échte hulp aan uw contacten vergroot tevens de kans op assistentie wanneer u dit een keer kunt gebruiken.

Populaire artikelen