Een goede voorbereiding is de sleutel tot een succesvolle salarisonderhandeling. Wanneer u weet welke beloning marktconform is, u uw bijdrage aan de onderneming kunt kwantificeren en u een duidelijk idee hebt van wat u wilt, kunt u de onderhandelingen met vertrouwen tegemoet zien. Volg de onderstaande stappen om u gegrond en overtuigend sterk te kunnen maken voor uw volgende loonsverhoging.

Stap 1: Zoek uit wat u waard bent

Zet uw huidige loon af tegen het gemiddelde van marktconforme beloningen om erachter te komen wat uw functie op dit moment waard is. Gebruik het internet voor een onderzoek (benchmark) naar salarissen binnen uw sector, rekening houdend met de locatie en ervaring. Ga in gesprek met een Michael Page Recruitment Consultant en praat met mensen binnen dezelfde sector voor richtlijnen en scan vergelijkbare functies voor verdere salarisinformatie.

Stap 2: Verkrijg inzicht in omstandigheden

Het is belangrijk dat u weet in wat voor een omgeving uw bedrijf opereert. Gaat het fantastisch binnen uw sector of is er sprake van krimp? Staat uw organisatie er financieel sterk voor of moet de broekriem worden aangehaald? Door op de hoogte te zijn van deze factoren kunt u de onderhandelingen over loonsverhoging aangaan vanuit een holistisch en goed geïnformeerd standpunt.

Stap 3: Taxeer uw waarde voor de organisatie

Om vanuit een sterke positie over uw honorering  te kunnen onderhandelen, dient u uw toegevoegde waarde aan de onderneming in kaart te brengen. Het doel is om uzelf te positioneren als moeilijk vervangbaar. Maak een aantekening van de recente door u gevolgde trainingen op behaalde kwalificaties, evenals uw belangrijkste prestaties en de wijze – het liefst uitgedrukt in geld – waarop de onderneming hiervan heeft geprofiteerd. Geef voorbeelden van verantwoordelijkheden die u buiten uw formele functie op u hebt genomen en van eventuele andere initiatieven die u bent gestart.

Stap 4: Oefen uw presentatie

Door uw onderhandeling vooraf te oefenen vergroot u uw kansen op succes. U kunt aan de hand van uw benchmark het ideale bedrag (inclusief secundaire arbeidsvoorwaarden) bepalen voor uw onderhandelingspositie. Dit geldt ook voor het minimumbedrag dat u zou accepteren na een daadwerkelijke onderhandeling. Oefen uw gesprek met een persoon waarin u vertrouwen stelt en die u feedback geeft over uw wijze van presenteren/overreden.

Stap 5: Vraag om wat u wilt

Herinner uw manager er tijdens de onderhandeling aan hoe lang u de functie heeft vervuld en hoe uw functie zich door de loop van de tijd heeft ontwikkeld. Praat over uw belangrijkste prestaties en de meetbare resultaten daarvan voor de onderneming. Deel de resultaten van uw benchmark onderzoek en benadruk dat u niet onmiddellijk een antwoord behoeft; u begrijpt dat een antwoord interne afstemming behoeft. Eindig met 'dank u' en spreek het vertrouwen uit dat de organisatie haar best voor u zal doen.

Stap 6: Zorg voor een plan B

Het krijgen van een loonsverhoging is van vele factoren afhankelijk, waaronder van zaken die buiten de macht van uw manager liggen. Het is goed om een alternatief niet-monetair plan te hebben, zoals studietijd of tijd voor het volgen van een (interne) opleiding. Als u een goed doordacht alternatief hebt voor een netto loonsverhoging, is de kans groter dat u de bespreking zonder teleurstelling afsluit.

Populaire artikelen