Een carrière als interimmanager of zelfstandige heeft veel voordelen, maar is niet voor iedereen geschikt. Aan de ene kant kan het een gevarieerde, flexibele en verrijkende carrière bieden, en geeft het de mogelijkheid om een betere balans tussen werk en privé te creëren. Maar interim opdrachten hebben ook hun uitdagingen, en veel professionals zijn huiverig om de zekerheid en arbeidsvoorwaarden die veel vaste banen bieden, te verlaten.

Een leven als interimmanager

Een interimcarrière kan een boeiende loopbaan zijn die je de kans biedt om echt een verschil te maken voor bedrijven en bij verschillende organisaties te werken. Interim professionals zijn gewoonlijk zeer vaardige, ervaren mensen die snel het roer van een project of bedrijfsscenario kunnen overnemen en daar een wezenlijk verschil kunnen maken. De functie van interimmanager kan ook zeer lucratieve tarieven bieden.

Op hoog niveau kunnen interimopdrachten onder druk staan omdat zij worden aangedreven door een reële behoefte van het bedrijf waarvoor onmiddellijk leiderschap vereist is. Een klant zal verwachten dat een interimmanager snel en efficiënt positieve resultaten behaalt voor zijn bedrijf. Afhankelijk van je persoonlijkheid kan die druk positief of negatief zijn. Normaal gesproken is de werkonzekerheid het belangrijkste nadeel van een leven als interim professional.

Zelfstandig aan de slag

Zelfstandigen zijn in de meeste branches op alle niveaus nodig - niet alleen op managementniveau. Zij worden aangetrokken om de organisatie op tijdelijke basis te helpen met specifieke projectbehoeften of om een tijdelijk tekort aan vaardigheden te overbruggen. Zelfstandig werken kan verschillende vormen aannemen: van overeenkomsten op basis van dagtarief tot arbeidscontracten waarbij de persoon voor bepaalde tijd in dienst treedt. Net als interimmanagement kan een carrière als zelfstandig professional je meer flexibiliteit en brede ervaringen bij allerlei verschillende bedrijven en projecten bieden.

De benodigde vaardigheden

Om een succesvolle interim- of zelfstandige carrière op te bouwen, heb je de volgende eigenschappen nodig.

  • Aanpassingsvermogen en flexibiliteit

Het vermogen om snel nieuwe uitdagingen aan te gaan en de eisen van de functie en de aanpak van de organisatie snel eigen te maken is essentieel. Een interimcarrière is niet voor iedereen geschikt, omdat veel mensen het niet prettig vinden om regelmatig van functie te wisselen.

  • Goed onder druk kunnen werken

Het kan stressvol zijn om met nieuwe mensen en situaties om te gaan, en er zal van de interim professional verwacht worden dat hij of zij snel zijn waarde toont en tastbare resultaten levert - vaak in korte tijd.

Maar een interim professional/zelfstandige geniet van deze druk, en voelt zich zelfverzekerd en op zijn gemak terwijl hij in de materie duikt en met nieuwe teams samenwerkt.

  • Goede communicatievaardigheden

Uitmuntende communicatievaardigheden zijn nodig om duidelijk en snel instructies te geven en processen vorm te geven. Een interim professional/zelfstandige kan ook zijn communicatievaardigheden aanpassen al naargelang zijn toehoorders en de taak.

  • Het vermogen om dingen over te dragen

Mogelijk kun je je project niet altijd helemaal afronden, en moet je een proces/strategie waaraan je bent begonnen overdragen terwijl het nog in ontwikkeling is. Daarom moeten interims zeer goed zijn in het overdragen van zaken aan anderen en het opzetten van solide procedures voor hun eigen vertrek.

Of u nu tijdelijk of vast werk zoekt, Michael Page heeft altijd boeiende vacatures voor u klaarstaan.

Ben je op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website.

Solliciteer nu

Salarisonderzoek

Belangrijke inzichten over salarissen per sector en markttrends.

Ontdek meer

Populaire artikelen