Als u uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek heeft u al flink wat bereikt. Immers, de recruiter heeft besloten dat u een goede kandidaat bent voor de functie die hij of zij wil vervullen. De recruiter streeft er namelijk naar om zijn/haar opdrachtgever enkel de beste kandidaten aan te bieden, dus als u wordt voorgesteld heeft de recruiter echt vertrouwen in uw talent.

Waarschijnlijk heeft u alle details (tijd, datum, gesprekspartner etc) die u nodig denkt te hebben al gekregen, maar hier is nog een aantal vragen die u aan uw recruiter kunt stellen:

1. Bevestig de details van het gesprek

Zorg ervoor dat u precies weet waar het gesprek plaats gaat vinden en hoe u er kunt komen. Kom iets te vroeg aan. Als u met de auto gaat, is het slim om te bekijken waar u kunt parkeren. Reist u met het openbaar vervoer? Zoek dan tijdig de dichtstbijzijnde halte of stations op.

2. Hoe ziet de sollicitatieprocedure eruit?

Hoeveel gesprekken zullen er plaatsvinden en welk soort gesprekken zijn het? (face-to-face, telefonisch, via video, competentiegericht, enz.)

3. Hoe heeft de recruiter u aan de klant gepresenteerd?

Normaal gesproken wordt u geïnterviewd door een persoon waarmee uw recruiter al contact heeft gehad, dus het is goed te weten welke informatie al over u is uitgewisseld.

4. Hoe gaan de medewerkers van het bedrijf gekleed?

Pas u aan aan de bedrijfscultuur. Als u zich te formeel kleedt, kunt u uit de toon vallen bij de interviewer en de rest van de organisatie. Te informeel gekleed gaan riskeert echter dat u slordig of onprofessioneel gevonden wordt.

5. Waarom is de baan beschikbaar?

Vaak is het nuttig om te vragen of de baan nieuw is of dat u iemand vervangt die is vertrokken/doorgegroeid. Wanneer het een nieuwe baan betreft, kan dit betekenen dat het bedrijf aan het uitbreiden is, financieel stabiel is etc. Het kan echter ook betekenen dat de rol zich nog wat dient uit te kristaliseren omdat niemand deze functie eerder heeft vervuld en zodoende de benchmark ontbreekt.

6. Heeft de recruiter dingen veranderd aan uw cv?

Zo ja, dan moet u precies weten wat er veranderd is, zodat u tijdens het gesprek zelfverzekerd over uw cv kunt praten.

7. Wie zit er in het selectiecomité?

U moet de namen en functietitels weten van iedereen die bij het sollicitatiegesprek zal zijn. Uw recruiter kan u misschien ook vertellen wie de beslissing zal nemen, maar u moet indruk maken op het hele comité.

8. Zijn er interne kandidaten?

Veel organisaties moeten de functie zowel intern als extern kandidaten adverteren. Interne kandidaten hebben soms een voordeel boven externe, omdat zij het bedrijf al kennen.

9. Extra details

Weet u welke sociale media de organisatie gebruikt? En hoe zit het met hun huidige financiële situatie? Gaat het goed? Zijn ze aan het uitbreiden? Vaak bieden (openbare) jaarverslagen uitkomst om te bepalen hoe de organisatie er – over het algemeen – voorstaat.

Managers herkennen een onvoorbereide sollicitant op een kilometer afstand - zorg ervoor dat ze onder de indruk zijn van uw achtergrondkennis. In ons career centre vindt u meer advies voor sollicitatiegesprekken.

Ben je op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website.

Solliciteer nu

Salarisonderzoek

Belangrijke inzichten over salarissen per sector en markttrends.

Ontdek meer

Populaire artikelen