Je hebt waarschijnlijk de koppen al gezien "robots zijn uit op je baan!" Hoewel er geen twijfel over bestaat dat nieuwe technologie sommige functies overbodig zal maken, ziet het er niet naar uit dat AI, automatisering en robotica zomaar alles zullen "overnemen". Ze verbeteren alleen maar wat we doen en hoe we het doen.
Deze robots zouden beter omschreven kunnen worden als door mensen ingezette middelen die ons in staat moeten stellen wendbaarder, responsiever en ambitieuzer te zijn. Met andere woorden, in te toekomst zullen voor ons werk steeds vaker technologie inzetten en implementeren.


Toekomstige trends op de werkplek
 

Menselijke vaardigheden zullen onvervangbaar blijven

Technologie zal bestaande functies aanvullen, stroomlijnen en herdefiniëren in plaats van ze gewoon vervangen. De dagen van lange uren die besteed worden aan het werken aan spreadsheets, aan het verwerken van gegevens of aan het behandelen van vragen van klanten zullen tot het verleden behoren. Deze taken zullen worden gestroomlijnd door machines, waardoor werknemers meer tijd kunnen besteden aan complexe taken waarvoor een menselijke tussenkomst vereist is.

Naast het feit dat ze met geavanceerde technologieën zullen werken, zullen jongere werknemers meer betrokken worden bij planning, rapportage en analytische jobs en dit heeft tot gevolg dat hun vereist talentenpakket zal veranderen.

Het toenemende belang van soft skills


Beoordelingsvermogen, nieuwsgierigheid, complexe situaties zin geven en creatief bijdragen zijn slechts een paar van de zaken die machines niet kunnen nabootsen of vervangen. Deze "zachte vaardigheden" groeien al snel uit tot belangrijke verkoopargumenten voor bedrijven en zijn bijzonder gegeerd.

Onlangs vroeg ik tijdens een conferentie over toegepaste robotica aan een panel van 10 academici over welke vaardigheden ze hoopten dat hun studenten zouden beschikken bij het behalen van hun diploma. Ze vernoemden: leergierigheid, creativiteit, nieuwsgierigheid, flexibiliteit, menselijke waarden, praktische ingesteldheid, proactiviteit, gedrevenheid, zelfbewustzijn en passie voor het leven. Het is een uitdagende lijst, maar een lijst die duidelijk afgestemd lijkt te zijn met datgene waar tal van werknemers nu en in de toekomst naar op zoek zijn.

— Nicola Strong, arbeidspsychologe en MD van Strong Enterprises

De boodschap van deze studie is duidelijk: terwijl AI, automatisering, robotica en technologieën die de menselijke prestaties verbeteren, opwindende nieuwe manieren bieden om de onderneming voorwaarts te stuwen en capaciteiten een boost te geven, zal de grootste troef van elke werknemer zijn menselijke vaardigheden blijven.
We nodigen je uit om dit onderzoek samen met je management, HR-leiders en innovatieteams te lezen en te delen.